Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Hotet från ideologiskt motiverad extremism har identifierats som det största hotet mot den inhemska säkerheten i Kanada, sa landets minister för krisberedskap Bill Blair på onsdagen då listan presenterades på en presskonferens, rapporterar Pique Newsmagazine.

Den högerextrema gruppen Proud Boys, som grundades 2016, rönte internationell uppmärksamhet i anslutning till stormningen av Kapitolium i USA tidigare i år. Flera av organisationens medlemmar står åtalade i USA för sin medverkan. Bill Blair betonade dock på presskonferensen att beslutet att terrorstämpla Proud Boys och de andra grupperna inte grundats på politiska motiv.

– Det måste vara helt baserat på bevis, underrättelseverksamhet och lagen. Och det är därför jag har försökt vara tydlig med att vi grundligt samlat in bevis och att underrättelseverksamheten har pågått under flera månader och till och med år, sa han.

De andra högerextrema grupperna som hamnar på terrorlistan är det militanta, nazistiska nätverket Atomwaffen Division som grundades 2015 och den paramilitära nazistgruppen The Base som grundades 2018. En av de svenskar som nyligen dömdes för ett ekofascistiskt dåd i Sölvesborg var också medlem i The Base.

Även den fjärde gruppen, Ryska imperiska rörelsen, som grundades 2002 i St. Peterburg, har kopplingar till Sverige. Rörelsen har tidigare haft en svensk avdelning och samarbetet med flera svenska nazistgrupper, bland annat de två nedlagda organisationerna Nationalsocialistisk Front och Nordiska Nationalsocialister samt efter det Nordiska motståndsrörelsen

Ryska imperiska rörelsen är sedan tidgare även terrorstämplade i USA. Ett avgörande skäl för beslutet var bombdåden i Göteborg 2016 och 2017, som utfördes av svenska nazister som hade tränats i strid av Ryska imperiska rörelsens paramilitära gren.

Att grupperna nu terrorstämplas i Kanada betyder inte att de förbjuds. Gruppens finansiella tillgångar och egendom kan dock frysas eller förverkas. Medlemmar till en grupp kan dessutom stoppas från att resa in i landet.

Utöver de fyra högerextrema grupperna så lades nio organisationer kopplade till al-Qaida, IS och Hizbul Mujahideen till på listan över terrorgrupper. Av de tidigare är två högerextrema, Blood and Honour och Combat 18. Listan innehåller även sedan tidigare grupper som IS och al-Qaida. Totalt återfinns nu drygt 50 grupper på listan.