Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Genom sin hotfulla propaganda vill den amerikanska nazistgruppen The Base framställa sig som en radikal och militant grupp, redo för att starta ett raskrig i USA. Medlemmarna poserar uniformsklädda med vapen. De menar att våld och terror är de enda sätten för att i slutändan kunna skapa en stat enbart för vita.

Gruppens ledare kallar sig för ”Norman Spear” och har många gånger understrukit att han har en bakgrund inom militären och underrättelsesektorn, med tjänstgöringar i Afghanistan och Ryssland i bagaget. ”Norman Spear” uppgav bland annat att han hade arbetat ute på fältet för CIA. Ledaren har också sagt att han för tillfället bor i Ryssland och styr The Base därifrån.

Fram tills nu har hans riktiga identitet inte varit känd. Genom en källa inifrån The Base, samt uppgifter både på internet och i amerikanska myndighetsarkiv, kan tidningen The Guardian avslöja ledarens identitet - 46-årige Rinaldo Nazzaro, vars senaste adress var i New Jersey.

Självutnämnd expert

The Guardian började lägga pusslet när de genom källan fick reda på att Rinaldo Nazzaro köpt mark i nordvästra USA, med syftet att skapa ett träningsläger för medlemmar i The Base.

Nazzaros bakgrund har länge väckt frågetecken och misstänksamhet bland hans egna medlemmar i The Base, av flera anledningar, skriver The Guardian.

Dels finns det inga spår av honom inom vit makt-miljön i USA förrän han 2018 dök upp som ledare för The Base.

Dels har han mellan 2009 fram till 2019 själv kallat sig för en underrättelseexpert som arbetar med olika myndigheter. Nazzaro äger ett företag som fram tills dess att sajten lades ned i augusti 2019, marknadsförde sig med att de gjorde säkerhetsanalyser för myndigheter samt militära och privata företag. Företaget har inget fysiskt kontor, utan enbart en form av brevlådor på företagshotell på prestigefulla adresser i New York och Washington.

The Guardians källor inom The Base har berättat att medlemmarna misstänker att deras egen ledare är en FBI-agent och gruppen endast skapats som en fälla av FBI för att locka till sig militanta nazister. Före detta medlemmar uppger det som en stor anledning till att de lämnade gruppen.

Koppling till Ryssland

Även Nazzaros koppling till Ryssland väcker frågor inom gruppen. The Guardian kan styrka Nazzaros egna uppgifter om att han bor i Ryssland tillsammans med sin ryska fru. Bland annat syns han på bilder i reklam för engelskalektioner i Sankt Petersburg, och på bilder som hans fru lagt upp på sociala medier.

I december uppgav en gripen The Base-medlem i förhör att han trodde att ”Norman Spear”, gruppens ledare, var en rysk spion. Enligt källor till The Guardian tror vissa amerikanska myndigheter att Nazzaro arbetar för den ryska regeringen.

Den senaste veckan har The Base hamnat i fokus för amerikansk nyhetsrapportering, efter att sammanlagt sju medlemmar har gripits. Tre av dem hade diskuterat att öppna eld mot poliser och deltagare vid en demonstration i Virginia.

Ämnen i artikeln