Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De senaste veckorna har de republikanska presidentkandidaterna Ted Cruz och Donald Trump utsett nya utrikes- och säkerhetspolitiska rådgivare. Listan över namn kan läsas som en "vem är vem" i den etablerade anti-muslimska och islamofobiska rörelsen i USA, skriver människorrättsorganisationen Southern Poverty Law Center.

Organisationens granskning visar att inte mindre än åtta av de tongivande rådgivarna är antingen anställda av anti-muslimska grupper eller aktiva i den anti-muslimska miljön. Den centrala anti-muslimska tankesmedjan Center for Security Policy, CSP, har tre anställda i Ted Cruz kampanj och en i Donald Trumps.

Islamofober i Ted Cruz kampanj

Frank Gaffney, Jerry Boykin, Claire Lopez, Andy McCarthy och Fred Fleitz har alla nyligen utsetts till säkerhetspolitiska rådgivare av Ted Cruz.

Som ordförande för den anti-muslimska tankesmedjan Center for Security Policy är Frank Gaffney en av de mest profilerade islamofoberna i USA i dag. Han propagerar bland annat för konspirationsteorin att det muslimska brödraskapet infiltrerar Vita huset. Han vill också stoppa all muslimsk invandring till USA. I sitt radioprogram har han bland annat hyllat den profilerade vit-makt-aktivisten Jared Taylor. Gaffney och Ted Cruz har tidigare deltagit på en rad anti-muslimska evenemang tillsammans.

Jerry Boykin arbetar för anti-hbtq-organisationen Family Research Council och är en känd islamofob. Han hävdar bland annat att muslimer snart kommer ta över Europa och anser inte att islam är en religion och därför inte ska få skydd av religionsfriheten i grundlagen.

Claire Lopez arbetar som vice ordförande och researcher på Center for Security Policy. Liksom Gaffney förfäktar hon anti-muslimska konspirationsteorier. Hon har bland annat anklagat Clintons kampanjledare för att vara medlem i det muslimska brödraskapet. Enligt Lopez är det faktum att Obamas far var muslim ett bevis för att även Obama i hemlighet är muslim.

Andy McCarthy hävdar liksom flera andra i den anti-muslimska rörelsen att islam inte är en religion. Han var bland annat medförfattare till den islamofobiska och alarmistiska rapporten "Sharia: The Threat to America".

Fred Fleitz är ännu en medarbetare och rapportförfattare på Center for Security Policy som blivit utsedd till rådgivare i Ted Cruz kampanj.

Donald Trumps islamofobiska rådgivare

Bland Donald Trumps nya anti-muslimska rådgivare nämner Southern Poverty Law Center Jeff Sessions, Whalid Phares och Joseph E Schmitz.

Jeff Sessions är enligt organisationen en av de mest profilerade anti-muslimska och främlingsfientliga politikerna i USA i dag. Han är republikansk senator från delstaten Alabama. År 2014 fick han ett pris av den anti-muslimska hatgruppen David Horrowitz Freedom Center för sina ansträngningar att hindra papperslösa barn från att få tillfälliga uppehållstillstånd i USA. Tidigare pristagare är bland annat den profilerade islamofoben Pamela Geller.

Sessions har gått till attack mot Obamas plan att ta emot syriska kvotflyktingar. Han hävdar att tre fjärdedelar av flyktingarna i själva verket är ekonomiska migranter och saknar flyktingstatus.

Whalid Phares är en tidigare högt uppsatt medlem i en libanesisk kristen milis som gjort sig skyldig till massakrer under inbördeskriget i Libanon. Han har deltagit på en rad event anordnade av Center for Security Policy och varit gäst i Frank Gaffneys radioprogram.

Joseph E Schmitz är "senior fellow" på Center för Security Policy. Tankesmedjan har givit ut hans böcker och han har även varit medförfattatare till ett par islamofobiska rapporter, till exempel: "Shariah: The Threat to America" tillsammans med bland annat Andy McCarthy.

Läs hela Southern Poverty Law Centers granskning här.

Mer läsning om det amerikanska valet:
Presidentkandidat kopplas till homofoba hatgrupper
När Trump gästade Jones och konspirationismen bekände färg

Ämnen i artikeln