Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

HEJ EXPO… VARFÖR skriver ni ingenting om nazisten (35-åringen) som gripits för mordet på Anna Lindh? Häng ut den jäveln. Varför är det så tyst på hemsidan? (Från "J")

Hej J. Vi skriver ingenting om 35-åringen därför att vi inte har något att skriva om honom. Sedan 35-åringen greps har telefonerna på Expo gått varma. Den vanligaste frågan från massmedia de mest intensiva dagarna har handlat om vilken information vi har om hans nazikopplingar, vilken organisation han är medlem i etc.

Vårt svar har varit att vi inte kan bekräfta att han är en känd aktiv nazist. Det finns en mängd rykten i omlopp som placerar honom i än det ena än det andra sammanhanget. Bland annat att han är aktiv nazist, gammal medlem i VAM, aktiv i Nationell Ungdom, Nationaldemokraterna, Nationalsocialistisk Front med mera.

De fakta som kan beläggas är att han för 17 år sedan målade ett hakkors på en vägg, för vilket han dömdes för. Han förekommer i kriminalregistret, men den typ av brottslighet han ägnat sig åt är dock inte särskilt grov och framför allt inte vanligt förekommande bland nazister.

Utöver detta finns så vitt Expo kunnat konstatera ingen hållbar dokumentation som styrker alla de rykten som finns i omlopp. Påståenden av detta slag är huvudsakligen rykten som kommer från mer eller mindre overifierade källor. 35-åringen har rört sig i kretsar där han kommit i kontakt med nazister, men han har har samtidigt rört sig i en mängd andra kretsar. Expo kan följaktligen inte bekräfta något av de påståenden som framförts och ämnar inte underblåsa spekulationerna, och följaktligen har vi inte skrivit något om honom.

HEJ STIEG. (…) DU TYCKER dig kunna se ett samband mellan Sverigedemokraternas sätt att "odla" hat och mordet på Anna Lindh. Är detta inte lite långsökt. Om man nu kan utpeka skyldiga människor bortsett från förövaren måste man väl inte krysta fram ett sådant samband. Det räcker väl att till exempel titta på vad Peter Erikssons uttalande i förra veckan där han kollektivt betecknar Sverigedemokrater som ohyra. Snacka om att odla hat på ett sätt som påminner om "Der ewige Jude". Sen har vi ju även bilbombsattentatet mot nationaldemokraternas ledare som det ju till och med stod i den etablerade pressen om. För att inte tala om Göteborgskravallerna där ett stort antal åsiktsbildare ryckte ut för att förvara det våld som initierades av maskerade ynglingar. Enligt min åsikt ligger orsaken snarare i att sådana människor som du tycks försvara politiskt våld så länge det vänder sig mot personer med "fel" åsikter. (…) Så istället för att med en gång anklaga Sverigedemokraterna för att med sin retorik uppmana till våld, borde du ta avstånd från ALLT politiskt våld, oavsett om det riktar sig mot Socialdemokrater eller Sverigedemokrater. (Från "Anonym")

Bäste Anonym. Tack för mail. Dagen efter mordet på Anna Lindh skrev jag en ledare på Expos hemsida som handlade om det klimat som politiker måste arbeta under. Jag påstod naturligtvis inte att en Sverigedemokrat hade hållit i kniven.

Texten handlade om de hatkampanjer som skapar ett klimat där det är legitimt att hata offentliga människor och politiker, och som självfallet bidrar till att skapa en mentalitet som leder fram till våldsdåd. Jag identifierade några källor till den sortens hatpropaganda och citerade några av de kommentarer som redan hade lagts ut på internet innan Anna Lindh ens avlidit. Ska vi låtsas att den sortens retorik inte förekommer?

Jag skrev uttryckligen att "Oavsett vem som till sist identifieras som gärningsman har han agerat i ett alltmer oförsonligt politiskt klimat där politiker och offentliga personer är lovliga måltavlor för vulgära hatkampanjer av olika slag." Vilket är en helt annan sak än det du läser in i texten. Du tycker dock att resonemanget är långsökt. Det tycker inte jag.

Därefter kommer du med ett resonemang om att personer som jag försvarar våld så länge det vänder sig mot personer med "fel" åsikter. Du nämner Göteborgskravallerna och en mordbrand mot en känd högerextremists bil.

Var i all världen har du fått detta trams ifrån? Expo tar uttryckligen avstånd från allt våld och du kan inte belägga ditt påstående med ett enda citat från vår sida. Naturligtvis tycker vi att det är förfärligt att människor utsätts för politiskt våld, oavsett vem måltavlan är. Däremot bevakar Expo huvudsakligen extremhögern. Aldrig så många attacker mot högerextremister ursäkar inte för en sekund de mångåriga högerextrema hatkampanjerna mot ledande politiker och extremhögern kan inte gömma sig bakom någon sorts kompensation om att de bara ger igen.

STIEG LARSSON DET är ett namn som efter att ha läst din artikel på expo.se kommer att etsa sig fast på min hornhinna. (…) Du tog ditt svenskfientliga samvete och kokade ihop vad du själv brukar kalla konspirationsteorier. Måste jag påminna dig om varifrån en stor del av dagens politiska våld kommer ifrån och vart de egentliga antidemokratiska strömningarna kommer ifrån, jo från de som du in dina artiklar ofta försvarar NMR, AFA och andra vänsterstyrda sekter. (…) Ta Salem till ex då du gladeligen försvarade de sekter som misshandlade en småbarnsfamilj, skadade poliser och allmänt störde ordningen på en annars sorgens dag. (Från "Viktor")

Bästa Viktor. Expo har aldrig – inte vid något tillfälle och inte ens i förbigående eller indirekt – försvarat någon som misshandlat en småbarnsfamilj, skadat poliser eller hästar eller (för den delen) mordet på huvudpersonen själv, nämligen Daniel Wretström. Om du har belägg för motsatsen ber jag dig omedelbart bevisa detta genom att lägga fram citat, text eller videoklipp. Jag har konsekvent vid flera hundra offentliga möten tagit avstånd från våld.

Expo var den första offentliga institution i Sverige som genom Kurdo Baksi i de skarpaste ordalag dagen efter mordet tog avstånd från det som skett i Salem. Kurdo skrev ungefär att det var för jävligt att en 17-årig grabb, oavsett vem han är, inte ska kunna stå vid en busshållplats utan att riskera att bli ihjälslagen.

HEJ EXPO. OCH HUR svarar ni på det här? "Det måste kännas bittert Stieg. Jag menar, Anna Lindhs mördare var ju ingen högerextremistisksverigenationaltoknazze utan en jugoslav och dessutom ett offer för neddragningarna inom psykvården som din favoregering varit med att besluta om. Bittert Stieg, bittert." (Inlägg på Exilen mailat från "Anonym")

Hej Anonym. Vilken hand som höll i kniven är inte särskilt intressant. Det bittra i denna eländiga historia är att Sverige förlorat en utmärkt politiker och utrikesminister.

Det min text handlade om var att vissa grupper odlar ett politikerförakt som skapar ett debattklimat där våld och hatkampanjer är legitima. Att Anna Lindhs mördare hade jugoslaviskt påbrå förändrar inte detta faktum. Däremot kommer det att användas av det vanliga galleriet av främlingsfientliga grupper som får vatten på kvarn och kan använda mordet för att ytterligare skapa motsättningar i samhället.

Redan har Nationaldemokraterna med illa dold skadeglädje på sin hemsida konstaterat att den gripne är andragenerationens invandrare från Jugoslavien. ND konstaterar därefter att "Anna Lindhs livsgärning bestod i att arbeta för raserade gränser till Sverige, för nedmonterandet av den svenska välfärden och för att det svenska folket skulle förlora sitt eget land till förmån för massinvandringen. (…) Men till sist hann således det socialdemokratiska våldssamhället ifatt henne (…) kan det således även konstateras att hon inte bara föll offer för den socialdemokratiska slapphänta politiken att släppa ut mentalsjuka personer från sjukhusen, hon föll då även offer för sin egen massinvandringspolitik."

Vad är det du föreslår? Att nu ska även den inomeuropeiska invandringen avbrytas eller vad? Då kan väl ND börja med att skicka hem den andragenerationens exiltjeck som uppträtt i rollen som en av partiets chefsideologer.