Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kyrkovalet 2001 blev räddningen för Sverigedemokraterna. Under året hade partiet splittrats och Sverigedemokraterna tappade mängder med aktivister till det mer hårdföra partiet Nationaldemokraterna.

Räddningen för partiet blev att se till att aktivisterna fick något att göra - partiet satsade för första gången på att delta i Kyrkovalet. Det var det första valet sedan kyrka och stat skildes, en förändring som Sverigedemokraterna ogillade.

Kampanjen döpte Sverigedemokraterna till "Fädernas kyrka i Sveriges land" och som ansvarig för Fädernas kyrka stod Torbjörn Kastell. Men nu har han förlorat sin plats i Stockholms stiftsfullmäktige. Anledningen är att han folkbokfört sig i Västerås. Det leder automatiskt till att platsen går förlorad då man måste vara folkbokförd i det område som mandatet hör till.

För ett par år sedan var det ytterst nära att Jimmie Åkesson, fullmäktigeledamot i Sölvesborg för SD, förlorade sitt mandat då det visade sig att han studerade och hade lägenhet i Lund.

På listan för Sverigedemokraterna i Stockholm kandiderade endast Kastell och partikassören Arnold Boström i valet 1999. Boström har därför fått ta över platsen.

Ämnen i artikeln