Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kippavandringen handlar enligt arrangören Sofia Nerbrand om att manifestera ett stöd för pluralism och tolerans för alla i samhället. Genom att genomföra en andra vandring ville arrangörerna ta vara på den stora uppslutning som präglade den första gången i augusti.

– Vi hoppas att vi kan göra detta fler gånger i framtiden. Vi är här för att stanna, säger Sofia Nerbrand.

I tåget som gick mot Möllevångstorget deltog även kommunalrådet Illmar Reepalu, som tidigare kritiserats för att genom olika uttalanden spä på fördomar mot judar. Reepalu var dock noga med att belysa hur viktigt det enligt honom är att Malmö upprätthåller en tradition som tillflykt för förföljda.

– Malmö har fungerat som en fristad utan förtryck och förföljelse för människor i årtionden. Det är det Malmö vi måste slå vakt om, menar Reepalu.

På torget talade sedan integrationsminister Erik Ullenhag jämte en rad andra talare om vikten att man tillsammans, oavsett ursprung eller ideologi, står upp mot främlingsfientligheten.

– Vi visar genom kippavandringen att den judiska församlingen inte är ensam. Att en så stor blandning av alla olika nationaliteter tillsammans säger nej till hatet betyder otroligt mycket, berättar Ullenhag för Expo.

Ämnen i artikeln