Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I rapporten framstår det som att Expo är en del av den autonoma miljön och att vår journalistik syftar till att möjliggöra hembesök hos politiska motståndare för att hota och trakassera.

Det är en absurd och felaktig bild av vår verksamhet.

För oss har det därför varit ytterst viktigt att få klarhet i varför vi över huvud taget nämns i rapporten. Och om FOI på allvar menar att vi är en del av den autonoma miljön, och därmed en del av vad som skulle kunna beskrivas som en våldsbejakande vänsterextrem miljö. Därför uppmanade vi FOI – både i media och via mejl - att förklara vad de egentligen menade.  

I förra veckan gav de ett svar, där de klargör att vi inte är en del av den autonoma miljön.

Ett sätt att förstå rapporten är att vi har en arbetsmetod – eller modus operandi som FOI kallar det – som är besläktad med hur vissa aktörer inom den ”autonoma miljön” arbetar. I vårt fall kort och gott att vi granskar nazister. Inte för att samla information och göra hembesök, utan helt enkelt för att vi undersöker och skildrar nazistisk aktivitet.

Efter att i en mejlkonversation ha sökt en förklaring frågade jag rapportens redaktör Lisa Kaati den 23 maj om det var så rapporten skulle uppfattas. Jag frågade henne om FOI kan skriva under på att stiftelsen Expo inte ingår i den autonoma miljön, och att anledningen till att vi ändå nämns i rapporten är att vi granskar extremhögern, men att de är helt på det klara med att vårt syfte med dessa granskningar skiljer sig från den autonoma miljöns.

Då Lisa Kaati befann sig på resande fot svarade hennes chef Johan Söderström efter några dagar att det var rätt uppfattat – just så var rapporten tänkt att uppfattas.
Allt detta går att verifiera, då mejlväxlingen mellan mig och FOI är en offentlig handling.

Så nu har vi alltså fått ett svar från FOI. Vi nämns i rapporten. Men det betyder inte att vi är en del av den autonoma miljön. Det räcker för oss i det här läget.

Det är fortfarande allvarligt att en rapport som syftar till öka kunskapen om våldsbejakande miljöer snarare skapar missförstånd och leder till felaktiga antaganden. Men nu har vi åtminstone rett ut ett av dem.