Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Joakim Karlsson, 22, blev brutalt misshandlad i Vallentuna centrum i slutet av september förra året. Två gärningsmän högg honom i bröstet åtta gånger med en kniv och stampade därefter flera gånger på hans huvud. Nio dagar därefter förklarades han hjärndöd och hans familj valde att stänga av respiratorn.

I dag började rättegången mot en av männen, en 18-åring som tidigare dömts för misshandel och hets mot folkgrupp. Den andra gärningsmannen, en 21-åring, är fortfarande på fri fot.

Båda männen har starka kopplingar till nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen. 21-åringen är en känd aktivist för organisationen. 18-åringen har själv i förhör uppgett att han är nazist. När han greps hade han på sig flygblad från SMR.

Under mordkvällen den 21 september var båda männen på en fest i Vallentuna tillsammans med flera kända aktivister från SMR.

I 18-åringens hem hittades bland annat en fällkniv, märkt med SMR:s logga och inskriptionen "Kampen kräver mer än ord". Kniven ska dock inte ha varit mordvapnet.

SMR har tidigare gjort sig kända för att vara våldsamma. Organisationen har också uppmanat sina medlemmar att bära kniv på deras manifestationer. I partiets interna material kan man läsa:

"Koncentrera dig på att övervinna din rädsla, så att du blir först med våldsanvändningen och använder våldet fullt ut. Slå först och slå med full kraft (…) Gå på hårt och fortsätt bruka våld mot din motståndare tills du är säker på att han är oskadliggjord. Antingen genom att du orsakat honom så stor fysisk skada att han inte är i skick att fortsätta striden, eller genom att han blivit uppenbart skräckslagen för dig."

Tidigare granskningar som Expo gjort visar att medlemmar och aktivister inom SMR ofta beväpnar sig. Det är också vanligt att medlemmar döms för olika typer av vapenbrott. Vanligast är brott mot knivlagen.

Åklagaren yrkar på att 18-åringen döms för mord alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Motivet till mordet på Joakim Karlsson är fortfarande oklart.