Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det skulle vara en mardröm om han valdes in. En stor förlust för Hallstahammar kommun och demokratin, säger taxichauffören som vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Han är socialdemokratisk ersättare i kommunfullmäktige i Västerås och när Expo kontaktade taxichauffören och berättade att en av dem som misshandlade och rånade honom kandiderar i grannkommunen, blev han först förvånad.

– Snacka om dubbelmoral. Sverigedemokraterna säger att det ska vara lag och ordning i samhället och samtidigt går de till val med en flerdömd kåkfarare i Hallstahammar.

Taxichauffören minns händelsen väl och kommer ihåg hur tiden var efter att han hade rånats och misshandlas.

– Efter att man har blivit utsatt för ett sådant här brott är det lätt att man tappar tilliten på människor. Jag tror jag reagerade på samma sätt som många andra brottsoffer. Det tog tid att få tillbaka tilliten för mina medmänniskor, berättar han.

Att Sverigedemokraterna kräver hårdare tag mot kriminella är något som förvånar Taxichauffören.

– Sverigedemokraterna har sådan dubbelmoral så det är patetiskt. Är de emot andra kriminella för att slippa konkurrensen kan man ju fundera över.

Sverigedemokratern Richard Brenner dömdes till tre års fängelse och har nu avtjänat sitt straff. Han hoppas på att bli invald för Sverigedemokraterna i Hallstahammar och sitta sida vid sida med taxichaufförens partikamrater. Taxichauffören har svårt att tro att Richard Brenner är idag är ångerfull.

– Om han verkligen hade ändrat sig kunde han väl i alla fall ha betalt skadeståndet till mig som han dömdes till. Men sedan domen föll har jag inte hört några ursäkter och inte sett röken av skadeståndet, säger han.