Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den så kallade Pro-rörelsen hade sedan länge utannonserat "anti-islamiseringskonferensen" som höjdpunkten i deras kampanj inför valet i Berlin den 18 september. Förutom Pro-rörelsens företrädare deltog även Hilde De Lobel, Barbara Bonte och ytterligare ett par medlemmar från belgiska Vlaams Belang på konferensen.

Efter att Patrik Brinkmann dragit sig tillbaka från politiken och sin post som internationell sekreterare för Pro-rörelsen, verkar det som att rörelsen förlorat en del av sin attraktionskraft. Susanne Winter från österrikiska FPÖ och amerikanen Taylor Rose från Ungdomar för västerländsk civilisation, som hade planerat att delta, ställde in sin resa till Berlin.

"Anti-islamiseringskonferensen" bestod i princip av en presskonferens och två offentliga demonstrationer.

På lördagen demonstrerade ett 20-tal av partiets anhängare i ett område i Berlin där många med utländsk bakgrund bor. En kvinnlig demonstrant var insvept i svarta kläder där bara hennes ögon var synliga. Andra partiaktivister bar plakat med texten: "Våra kvinnor förblir fria". Ett hundratal boende samlades för att protestera mot demonstrationen. Efter att högerpopulisterna hållit några tal lämnade de området.

På söndagen hölls ytterligare en demonstration. Innan denna startade hade ett 15-tal nazister samlats på platsen för att delta. Polisen och organisatörerna stoppade dock deras deltagande. Närmare 120 personer vandrade mot Brandenburger Port, där ett två timmar långt möte hölls. Alla tal som hölls rörde "islamfrågor" och integration, med krav som: "vi vill inte ha några burkor eller moskéer."