Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dani M är en av artisterna i den nya säsongen av TV4:s program Lyckliga gatan. Den populäre hip hop-artisten har tidigare uppmärksammats för att ha spritt antisemitiska konspirationsterorier, bland annat av Expo, och nu har kritiken mot honom med rätta återigen fått liv.

TV4 försöker glida undan sitt ansvar. Ett ynkligt agerande för en kanal som stoltserar med sin nollrasism. Efter att ha ställts mot väggen av nyhetssajten News 55 försvarar sig TV4:s programchef Anna Rastner med att "det ska vara högt i tak både när det gäller medverkande och innehåll." Dessutom ska Dani M:s avbön vägt in i kanalens bedömning.

Avbön? Dani M har gjort det till en konst att gång efter gång pudla utan att förklara sig. Samma sak gäller den här gången. I ett uttalande till Kulturnyheterna skriver han:
"Jag är inte antisemit. Jag är inte rasist. Jag är ödmjuk inför att jag ännu inte lärt mig allting, jag lär mig någonting nytt varje dag. Men det jag vet helt säkert är att jag är för alla människors lika värde."
Alltså helt utan att förklara vad han egentligen menar med alla de uttalanden han gjort.

Det är synd. För först då kanske det skulle bli uppenbart att Dani M inte bara hänger sig åt antisemitiska stollerier, utan att han också är en galjonsfigur för en hel politisk miljö där konspirationen står i centrum för förståelsen av världens tillstånd.

I ett antal väl underbyggda inlägg har bloggaren Samuel Nudel pedagogiskt redogjort inte bara för Dani M:s antisemitism utan också hans samröre med den konspirationistiska miljön.

Konspirationismen vilar på ett tankegods som växte fram som en reaktion på den franska revolutionen. Idéerna fick fäste bland reaktionära grupper och har sedan dess erbjudit en systemkritik där judar många gånger hamnar i centrum för världens problem.

Den erbjuder en alternativ sanning där världspolitiken anses regisserad av dolda makteliter i syfte att cementera deras absoluta globala makt. Enligt klassisk populistisk modell står ett lurat folk mot eliten. För de få frihetshjältar, de som sett igenom skådespelet, gäller bara en devis; Allt du lärt dig är falskt, sanningen finns bara för den som har kraften att själv söka den. Vi andra är fördummade och apatiska slavar, bara brickor i ett spel i det som går under namnet den nya världsordningen, The new world order.

Konspirationismen fungerar som en global alternativ politisk berättelse om världen. Den kan mobilisera anhängare inom vitt skilda ideologier, i olika hörn av världen. Och i sin mest våldsamma form har den lett till terrordåd.

Den svenska konspirationismen möts på sajter som Vaken.se. Under devisen Kunskap är frihet erbjuds du alternativa sanningar om hälsa, miljö, 11 september eller ekonomi. Här spelar vetenskapens beprövade metoder och slutsatser ingen roll, för även de är ju skapade för att undanhålla folket sanningen.

Den parlamentariska grenen heter Partiet de Fria, PdF. Där omsätts konspirationismens diskurs till praktisk politik. Partiets främsta fiende är bankerna, som gjort oss till låneslavar. Skatten ska avskaffas, byråkratin ska bort, utbildningen ska ryckas ur statens händer. Det är en extremindividualistisk politik som ska ställa lagen på individens sida mot en klåfingrig stat. Och mitt i detta finns en ständigt närvarande antisemitism, bland annat från partiledaren - eller huvudupplysare som PdF kallar det - Carl Norberg. En man som förnekat Förintelsen och utan att blinka gör gästspel i nazistiska Svenska Motståndsrörelsens podd.

Det är alltså här Dani M hör hemma.
Det är så det går att förstå vad han egentligen menar när i sin låt "Allt är en fasad" sjunger:

"Den nya världsordningen har oss i sitt grepp
Har insett, vår planet, är ett sjunkande skepp
Varför tror det funkar så kefft
Vi är en del utav de flera hundraåriga gammal projekt"
Babylons maktspel som du lurats i
Om du är fast i illusionen att du är fri"
….
Allt är en fasad du är slav vakna upp
För världen där vi bor är inte som du tror
Dom som styr vår jord är inte dom du tror"

Vi styrs av hemliga sällskap
blod är vad som binder deras vänskap
makt är bara del utav den som har gjort att dom har kontroll på varenda en av oss"

Det är det här som TV4 släpper in, för att de vill ha "högt i tak".
Och det är detta som vi nu dessutom ser ta sig sig in i delar av svensk vänster. Som när Klassfesten, som beskriver sig som en en festival för arbetarklassen bjöd in Dani M i slutet av augusti. Bland annat promotat av Jenny Bengtsson, ordförande för Hotel och Restaurangfacket i Stockholm och Gotland.

Konspirationismens slagord kan låta som rop för ett jämlikt samhälle. Men den är antidemokratisk. I deras värld finns inte ens vänstern. Socialismen är bara skapad av den dolda makten för att kunna förslava folket. Det är en politisk miljö som vill bort från all form av statlig styrning. Det är så mycket antivänster att det borde vara omöjligt att missa.
Ändå försvarades Dani M:s deltagande via Klassfestens Twitterkonto med orden. "Om vi någonsin ska uppnå enighet måste vi lära oss att förlåta."

Det är som att svälja gift och envist hävda att det är godis. Det är inte bara dumt. Det är direkt farligt.