Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn". Så lyder de så kallade "14 orden" som myntades av den amerikanske rasistledaren David Lane, och som han själv beskrev som en gudomlig befallning.

Lane avled våren 2007 och avtjänade vid sin död ett 190 år långt fängelsestraff för utpressning och hot mot Alan Berg, en radiopratare som mördades 1984 av Lane och hans terroristgrupp Brüder schweigen ("Det tysta brödraskapet", även kallad The Order).

Men David Lane fortsätter att påverka den internationella vit makt-rörelsen från andra sidan graven. Den senaste kontroversen rör hans kvarlevor. Women for Aryan Unity (WAU), en kvinnlig vit makt-grupp, anklagar nu den nazistiska terrorgruppen Combat 18:s australiensiska avdelning för att ha lagt beslag på Lanes aska under falska förespeglingar och sedan utfärdat hot om misshandel och våldtäkt mot WAU-medlemmar om de protesterade.

Nu har den ledande WAU-aktivisten Victoria "Vickie" Cahill gått ut på sin MySpace-sida och på vit makt-forumet Stormfront och krävt att askan lämnas tillbaka.

Hur askan förvaras är ett kapitel i sig. När WAU inte lyckades samla ihop tillräckligt med pengar för att kunna skapa den stora pyramid Lane önskat sig, och som skulle resas när drömmen om det helvita hemlandet blev verklighet, tillverkades i stället 14 mindre pyramider. Dessa skulle förvaras på hedersplats hemma hos 14 nationalistiska kvinnor. Cahill är en av dem.

Uppdelningen är tänkt att hylla de 14 orden. Men arrangemanget har också inneburit att det blivit svårare att kontrollera var exakt David Lanes kvarlevor befinner sig. Att många vit makt-aktivister tydligen längtar efter en liten bit Lane gör att pyramiderna oundvikligen blivit föremål för maktstrider inom rörelsen.

Ämnen i artikeln