Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Reine Wikström tillträdde som ledamot i Mölndals kommunfullmäktige i slutet av mars. Den nytillträdde ledamoten är utesluten från Sverigedemokraterna, men har inte avsagt sig partibeteckningen i kommunfullmäktige. Expo Idag har tidigare rapporterat om att Wikström var partiets enda ersättare i Mölndal efter att Michael Andersson flyttat till Kungsbacka och anslutit sig till det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna.

Reine Wikström är en veteran i vit makt-miljön. På 1980-talet var han aktiv i det numera nedlagda nazistiska Nordiska rikspartiet. Wikström var liksom Sverigedemokraternas första partiordförande Anders Klarström en av flera medlemmar från NRP som sedermera fick en betydande roll i Sverigedemokraterna. En kort tid satt Wikström i partiets riksstyrelse. När Sverigedemokraterna splittrades och Nationaldemokraterna bildades 2001 följde Wikström med till det nybildade partiet. Wikström var med på Nationaldemokraternas uppstartsmöte och var under en kort tid ordförande i dess Västdistrikt. 2004 vände Reine Wikström tillbaka till Sverigedemokraterna.

Inför den uppslitande partiledarstriden i Sverigedemokraterna mellan den dåvarande partiledaren Mikael Jansson och Jimmie Åkesson valdes Reine Wikström till valberedare och ombud för Göteborg till riksårsmötet. Wikström stödde Mikael Jansson som förlorade partiledarposten till Jimmie Åkesson 2005.

Samma år blev Reine Wikström ordförande i Mölndal. Hans bakgrund i NRP ledde till att delar av den dåvarande partistyrelsen krävde hans avgång, men Wikström som hänvisade till ett starkt stöd från partiet i Västsverige vägrade att lämna sin post. Wikströms resa i Sverigedemokraterna slutade dock med att han blev utesluten 2006.

Han efterträddes av Michael Andersson som sedan dess varit ordförande för Sverigedemokraterna i Mölndal. Det är honom Wikström nu ersatt i kommunfullmäktige.

På sociala medier "gillar" Wikström idag nazistiska Svenskarnas parti, dess partiledare, webbshop och propagandamaterial. Han gillar även Svenskarnas partis kandidat i Mölndals kommunval. Wikström visar även stöd till det ukrainska högerextrema partiet Svoboda och flera rasistiska "nyhetssajter". Wikström är dessutom med i rasistiska facebookgrupper.

Expo Idag har sökt Reine Wikström för en kommentar