Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 28 november förra året som en moské sattes i brand i Corvills. Motivet sägs vara en hämndaktion. Två dagar innan moskébranden blev en somalisk-född tonåring misstänkt för att ha försökt detonera en bomb mitt i en julgransbelysningsceremoni i Portland.

Federala tjänstemän har sagt att moskéattacken kan vara en hämndaktion för den påstådda bomben i julgransceremonin, eftersom den misstänkta somaliska tonåringen ska ha deltagit vid böner i den utsatta moskén.

Den 24-åriga mannen har anmälts två gånger till under december månad, där han gripits misstänkt för trakasserier och förargelseväckande beteende. Den argsinta mannen ska ha rabblat för polisen och för andra sitt förakt mot muslimer och därefter kallat sig själv för "kristen krigare".

Två dagar senare åkte han in på sjukhuset för en psykiatrisk utredning efter att ha viftat runt med en kniv utanför sitt hus.

Branden i moskén var begränsad till ett kontor i byggnaden och ingen skadades. Mannen säger sig vara oskyldig till branden. Rättegången börjar i oktober.

Tonåringen som anklagas för att ha försökt detonera en falsk bomb vid julgransceremonin nekar till brottet och väntar på rättegång.