Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

–Vi har skickat inbjudningar till ett 100-tal kyrkor på Gotland, även till frikyrkorna. Alla är inte bemannade i dessa semestertider men vi tror att över hälften hörsammar vår uppmaning att ringa mot rasism och fascism.

Domprosten Mats Hermansson i Visby domkyrka var flitigt uppvaktad av massmedier på lördagen med anledning av kyrkans uppmaning att protestringa mot Svenskarnas partis framträdande i Almedalen.

–Jag har inte fått några negativa reaktioner från mina kolleger på ön. Hela Gotland ska ringa för mångfalden, sa Mats Hermansson timmarna före den smått unika händelsen i kyrkans moderna historia.

När kyrkorna i Jönköping protestringde på 1 maj i år vållade det stor uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan även utomlands. De allra flesta sympatiserade då med kyrkans hörbara protest mot Svenskarnas parti.

–Vi ringer främst av två skäl. Dels vill vi manifestera att vi är för mångfalden. Kyrkan måste ta ställning, vi måste välja sida och vara tydliga med att alla ska behandlas lika, säger Mats Hermansson som visar runt högst uppe i det ena klocktornet där tre väldiga storklockor väntar på att ljuda över Visby.

–För det andra är vi mycket oroade över de starka krafter som tar så stor offentlig plats med sin uttalade främlingsfientlighet, sin rasism och fascism, inte bara i Sverige utan över hela Europa. Det är fara å färde, vi måste agera.

Han är uppenbart orolig över de främlingsfientliga krafternas framfart och berättar att kyrkan på Gotland redan tidigare agerat mot dessa krafter och tagit debatten.

–Det känns helt naturligt att vi använder våra klockor i samhällsdebatten. Vi ringer faktiskt också i glädje över engagemanget från många som protesterar mot den bruna faran, säger han.

Mats Hermansson ler åt frågan om han förankrat klockringningen "högre upp" i hierarkin.

–Vi är inte styrd uppifrån som katolska kyrkan. Men jag vet att den nya ärkebiskopen Antje Jackelén tycker det här är bra, svarar han.

Han är beredd på kritik från högerextrema krafter ute i samhället. Några beska kommentarer har redan kommit via sociala medier efter en artikel han skrivit i Kyrkans tidning.

–"Vidrigt, hemskt, nu går jag ur kyrkan" var några av de väntade negativa kommentarerna men de allra flesta har varit positiva. Jag har tidigare blivit anmäld för andra uttalanden så jag blir inte förvånad om folk anmäler mig ännu en gång. Men det tar jag med ro, säger han.

Från kyrkliga kolleger på Gotland har han hittills bara mött positivt gensvar.

–Gotland är ett lugnt, lantligt pastorat och vi har bra samarbete med frikyrkorna som lovat att ringa. Kyrkorna i Sverige måste vara en rörelse i tiden och ta för sig i samhällsdebatten. Vi får inte halka efter, men inte heller vara populistiska. Vi ska kliva ned från läktaren, konstaterar Mats Hermansson som vant klättrar ner från de branta stegarna i tornet i domkyrkan som invigdes redan 1225.

På frågan om han skulle lyssna på Svenskarnas parti i Almedalen några timmar senare svarade Mats Hermansson.

–Absolut inte. Jag ska bege mig till Östergravar där vi gotlandsbor satsar på picknick, musik och mycket annat i en manifestation för mångfald och medmänsklighet.