Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nazistledaren Gottfried Küssel dömdes till nio års fängelse för att 2009 ha grundat webbsajten Alpen Donau som fungerade som knutpunkt för den högerextrema rörelsen i Österrike. På sajten spreds hat mot politiker, invandrare, vänsterprofiler och judar. Ytterligare två personer har dömts för sin involvering i sajten. Felix Binder dömdes till sju år och Wilhelm Anderle dömdes till fyra och ett halvt års fängelse.

Det var den 30 oktober 2010 som österrikisk polis genomförde den största räden sedan tidigt 90-tal mot landets högerextremister. 16 bostäder genomsöktes. I razziorna tog polisen datorer, minneskort, mobiltelefoner, pistoler och automatvapen i beslag, men även föremål som glorifierade nazism.

En förundersökning om hets och brott mot förbundslagen inleddes mot de tre nu dömda nazisterna.

Gottfried Küssel har tidigare suttit i fängelse för att ha propagerat för nazism och för att ha försökt att bilda ett nytt nazistparti. På 1980-talet grundade han den militanta gruppen Volkstreue außerparlamentarische Opposition, VAPO (ung. Folkets lojala utomparlamentariska opposition), som blev ökänt för sina paramilitära övningar.

Webbsajten Alpen Donau stängdes ner efter att de österrikiska åklagarna vänt sig till USA där sajtens server låg.

Ämnen i artikeln