Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De båda talade vid en demonstration till minne av den ungerska revolten mot Sovjetunionen 1956, arrangerad av MIEP. Vid demonstrationen förklarade David Irving att de franska och brittiska regeringarna inte stödde ungernrevolten eftersom man var upptagna med att försvara Israeliska intressen i den pågående Suez-krisen. Jean-Marie Le Pen och David Irving varnade demonstranterna för ett framtida ungerskt medlemskap i Europeiska unionen. MIEP-ledaren Istvan Csurka fyllde i och förklarade att ett ungerskt EU-medlemskap skulle leda till att Ungern blev ett Europas flyktingläger.

Sålde Mein Kampf
MIEP, Magyar Igazság es Élet Pártja, var tidigare ett av Sverigedemokraternas europeiska broderpartier. Partiets tidning Magyar Forum är fylld av antijudiska konspirationsteorier och rasistiska inlägg riktade mot framför allt romer. Partiledaren Istvan Csurka har framfört påståenden om att världens judar förbereder sig inför en framtida militär ockupation av Ungern. Vid partiets möten såldes 1997 bland annat den ungerska utgåvan av Mein Kampf.
Förra året förklarade partiets vice ordförande att ”ungrarna måste göra sig av med judarna innan de tar vår plats”.

Inte första besöket
Årets besök i Budapest var inte Jean-marie Le Pens första. I oktober 1996 deltog det franska fascistpartiets ledare i en annan demonstration, även den gången till minne av ungernrevolten och med MIEP som arrangörer. Sverigedemokraternas partiordförande Mikael Jansson skrev om Le Pens besök i Ungern i partiorganet SD-kuriren 1998.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON