Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisen har färdigställt sin förundersökning och nu lämnat ärendet vidare till åklagare.
– Polisen är klara med de åtgärder vi har kommit överens om så nu ska jag ta ställning till om det behöver ske ytterligare åtgärder när jag kommer tillbaka från semestern, säger chefsåklagare Birgitta Tholander Werne, till Expressen.
Hon räknar med att ta ett beslut någon gång i augusti.

Expo kunde i mars rapportera om att förundersökningen mot ledande sverigedemokrater skulle återupptas. Beslutet kom efter att Mats Svegfors, vd på Sveriges radio, lämnat in en begäran om överprövning i ärendet. Då meddelade riksåklagaren att förundersökningen skulle återupptas när det gäller rån alternativt grov stöld. Det tidigare beslutet att lägga ned förundersökningen gällande hemfridsbrott alternativt olaga hot stod dock kvar.

Det var i februari 2009 som ett antal sverigedemokrater polisanmäldes för att ha rånat och hotat den wallraffande Sveriges radio-reportern Caroline Stenman. Enligt Expressen är det Erik Almqvist, ordförande för ungdomsförbundet SDU, Christian Westling, styrelseledamot SDU och William Petzäll, vice ordförande i SDU, som är misstänkta.