Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Budet om Jürgen Riegers död kom i går. Han hade då legat på sjukhus i Berlin sedan i söndags efter att ha fått en stroke i samband med ett möte med partitoppen i NPD. Enligt ett pressmeddelande från NPD ska Rieger ha anlänt från Sverige under lördagen. I inledningen av mötet började slaganfallet och till slut kördes Rieger till sjukhus av en av sina partikamrater.

En galjonsfigur

Beskedet om Jürgen Rieger sänder en chockvåg genom den tyska och internationella högerextrema rörelsen. Rieger var en av den tyska extremhögerns galjonsfigurer. Som advokat har han försvarat flera av landets mest kända förintelseförnekare och högerextremister. Han har också investerat delar av sin förmögenhet i den högerextrema rörelsen, bland annat genom att finansiera köp av fastigheter. Vid sin död var Rieger ställföreträdande partiledare i det högerextrema partiet NPD.

Stort arv

Nu är frågan vad som kommer att hända med Riegers förmögenhet? Det är sedan tidigare känt att Riegers familj inte delar hans politiska övertygelse. Nu återstår att se hur advokaten Rieger testamenterat sina pengar. Om pengarna inte går till den högerextrema rörelsen så tror flera experter, som uttalat sig i tysk press, att Riegers död kan innebära stora problem för extremhögern.

Kontakter med Sverige

Rieger hade goda relationer med den svenska vit makt-rörelsen. Under 2003 flyttade flera av de ledande personerna i Svenska motståndsrörelsen in i Riegers fastighet Sveneby Säteri i Töreboda kommun. Han har också odlat goda relationer med kretsen kring Info 14.

I går rapporterade de på sin hemsida om att Rieger hade hamnat på sjukhus.
"Jürgen Rieger är inte bara en stor person i kampen för ett bättre Tyskland utan även en vän för många, både i och utanför NPD. Hans erfarenhet och kunskap skattas högt av hans vänner och fruktas av hans fiender."

Bildspel: Jürgen Rieger: Advokat, Godsherre och Nazist (©EXPO/attenzione)