Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Marian Kotleba leder partiet Vårt Slovakien (Ľudová strana – Naše Slovensko, ĽSNS), som är representerat med 17 stolar i det slovakiska parlamentet och landets fjärde största parti.

På måndagen dömde en domstol Pezinok Marian Kotleba mot hans nekande till fängelse i fyra år och fyra månader för användande av nazistiska symboler. Åtalet mot honom bygger på att partiet 2017 delade ut en gåva på 1488 euro till tre fattiga familjer.

Sifferkombinationen 1488 är en del av den nazistiska symbolvärlden. Den första delen av sifferkombinationen står för de så kallade fjorton orden, ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”, som myntades av den amerikanske terroristen David Lane på 1980-talet. Den andra delen, 88, är symbolen för HH, alltså den åttonde bokstaven i alfabetet och ska läsas "Heil Hitler".

Hyllar nazistiska lydregimen

Vårt Slovakien använder sig av samma symbol som den nazistiska slovakiska lydregimen hade under andra världskriget. Marian Kotleba ser den slovakiska regimen under kriget som ett drömsamhälle. ”Som att leva i himlen” har Marian Kotleba sagt om livet under Jozef Tisos regim, som såg till att uppskattningsvis 75 000 judar deporterades och sedan mördades i nazisternas koncentrationsläger.

Inom partiet använder medlemmar hälsningen “Na stráž!” som var Hlinkagardets hälsning. Partiet har även väckt uppmärksamhet genom att hålla sig med en egen paramilitär gren, som enligt egen utsago ska skydda befolkningen från romer.

Kotleba ledde tidigare Slovakiska nationella partiet som förbjöds efter att de uttryckt sympati för den slovakiska nazistregeringen under andra världskriget.

Domen mot Marian Kotleba kan överklagas.