Nazist blir guvernör i Slovakien | Expo.se

Nazist blir guvernör i Slovakien

Publicerad 2013-11-25 11:07

Marian Kotleba, tidigare ledare för ett förbjudet nazistparti och som nu leder det högerextrema partiet Vårt Slovakien blir guvernör i den slovakiska regionen Banska Bystrica. Kotlebas valframgångar oroar Slovakiens judiska minoritet och Europas judiska kongress uppmanar europeiska politiker att ta fram en handlingsplan mot nazistiska partier.

I Slovakien fick det socialdemokratiska partiet SMER majoritet i sex landets åtta regioner. I Banska Bystrica fick dock Marian Kotleba 55 procent av rösterna, rapporterar BBC. Kotleba har anordnat flera manifestationer riktade mot den romska minoriteten. Slovakiska nationella partiet som Kotleba tidigare ledde och som är förbjudet har uttryckt sympati för den slovakiska nazistregeringen under andra världskriget.

Marian Kotlebas framgångar har medfört att den Europas judiska kongress, EJC, uppmanar politiska ledare i Europa att ta nazisternas framfart i Europa på allvar, rapporterar JTA.

”Nazisterna har uppnått politiska framgångar och använder sig av det demokratiska systemet mot demokrater” säger EJC:s ordförande Moshe Kantor i ett uttalande. Kantor lyfter fram Greklands åtgärd mot nazistpartiet Gyllene gryning där all statlig finansiering till partiet upphört och där flera parlamentsledamöters åtalsimmunitet upphävts. Kantor efterlyser även en diskussion om hur demokratin kan försvaras och en hårdare lagstiftning i Europa mot hatbrott.

”Vi måste stoppa nazisternas framväxt och vända vågen av hat som sveper över delar av Europa”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons