Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under fotbolls-VM i Tyskland 2006 som de tre medlemmarna i NPD spred flygblad med antydningar om att den svarte landslagsspelaren Patrick Owomoyela inte var värdig att spela i det tyska laget, skriver Deutsche Welle. Flygbladen visade Tysklands vita spelartröja med nummer 25, som då var Owomoyelas. Flygbladets slogan lydde: "Vitt – inte bara en färg på en tröja! Utan en färg för ett riktigt NATIONELLT lag!"

I april 2009 dömdes partiledaren Udo Voigt och två andra ledande partimedlemmar för förtal och anstiftan till rashat. Domen överklagades och nu frikänns männen från alla anklagelser. Domstolen anser att flygbladen faller under yttrandefriheten och att användandet av nummer 25 inte är tillräckligt starkt för att peka ut Owomoyela.

Vidare säger domstolen att det inte kan bevisas att ordet "vitt" syftar på Owomoyelas hudfärg eller antyder främlingsfientlighet. Enligt domstolen kan det precis lika gärna uppfattas som kritik mot korruption och manipulation inom fotbollsvärlden.

I rätten vittnade Owomoyela själv om att flygbladskampanjen var den värsta attack han någonsin råkat ut för på grund av sin hudfärg.