Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var natten mellan den 5 och 6 maj som en man misshandlades i sin lägenhet i Östersund. Flera personer tvingade sig in i hans hem för att inkräva en skuld. Lägenhetsinnehavaren misshandlades grovt och fick skador över så väl huvud som kropp. Tillhuggen användes under misshandeln och den 33-åriga ledaren för Ariska Brödraskapet bar ett handeldvapen. Två skott avlossades under själva misshandeln. Även lägenheten utsattes för skador genom våld.

På besök i Östersund

33-åringen som är skriven i Huskvarna var i Östersund på besök tillsammans med en känd 22-årig vit makt-profil från Tenhult utanför Jönköping. De två gick innan misshandeln tillsammans med en 43-åring och en 24-åring från Östersund på restaurang. Samtliga fyra tillhör enligt rätten Ariska brödraskapet. Flera av dem bar tröjor med Brödraskapets emblem på.

24-åringen berättade att en person var skyldig honom pengar och sällskapet beslutade sig för att tillsammans åka och inkräva skulden. De ringde en person för att få skjuts. Innan de åkte till lägenheten där misshandeln skedde åkte de och hämtade 33-åringens pistol.

Gruppens kläder hjälpte polisen

Polisen fick hjälp av att sällskapet låtit sig fotograferas av en vimmelfotograf på restaurangen innan misshandeln. Bilderna hjälpte polisen att identifiera förövarna. 33-åringen och ytterligare två av de inblandade kunde gripas natten mellan den 7 och 8 maj av polisen i Östersund. 22-åringen greps 13 maj av polisen i Jönköping och 43-åringen gav sig själv till känna för polisen efter han varit eftersökt i tre veckor.

Två mest aktiva i misshandeln

Tingsrätten i Östersund dömde på tisdagen samtliga fem inblandade. Fyra dömdes till fängelse och en till sluten vård. 33-åringen dömdes till fängelse två år och fyra månader för olaga tvång och grovt vapenbrott. Rätten ansåg det allvarligt att 33-åringen haft med sig ett vapen i lägenheten och dessutom avfyrat två skott.

Den 24-åring som lånat ut pengar dömdes till fängelse i ett år för medhjälp till olaga tvång och eftersom han haft 33-åringen revolver hemma hos dig även till grovt vapenbrott. Chauffören som inte var inne i lägenheten under misshandeln fick sex månaders fängelse för medhjälp till olaga tvång och grovt vapenbrott.

De två personer som rätten bedömde som mest aktiva i misshandeln var 43-åringen och 22-åringen från Jönköping. 43-åringen dömdes till fängelse i två år och två månader för grov misshandel och olaga tvång och 22-åringen dömdes till institutionsvård under ett och ett halvt år.

Ariska brödraskapet

t
33-åringen är känd i nazistkretsar och är en av grundarna till Ariska brödraskapet. 1997 dömdes han för att ha skickat en brevbomb till dåvarande justitieministern Laila Freivalds. 33-åringen är även dömd för bland annat grov misshandel, skadegörelse, mordbrand och dopingbrott.

Ariska brödraskapet är en så kallad fängelseorganisation som bildades 1996. Bland grundarna återfanns en av dem som dömdes för mordet på John Hron i Kode 1995. Idag drivs Ariska brödraskapet av 33 åringen men deras verksamhet sträcker sig mest till ett vara ett "kamratgäng".