Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Liga misstänks för att fångat handikappade
SvD: I USA har ett gäng som hållit handikappade personer fångade för att ta deras bidrag åtalats för hatbrott. Gänget misstänks även för mord, sexhandel, tvångsarbete och utpressning. Ligan ska ha letts av en kvinna i Philadelphia som ska hållit på med verksamheten i tio år. I ligan ingick hennes dotter, pojkvän och ytterligare två personer.

SD har många tomma stolar i kronoberg
Sveriges Radio. Sverigedemokraterna i Kronobergs län utnyttjar inte sina mandat i kommunerna. I Lassebo har partiets representanter inte dykt upp på ett enda kommunfullmäktigemöte. I Alvesta där partiet har tre mandat står alla stolar tomma. Inte heller 2006 lyckades partiet hålla sina mandat i Alvesta.

Alvestas ordförande i kommunfullmäktige Bertil Olsson (S) säger till Sveriges Radio P4 Kronoberg att det är beklagligt för den kommunala demokratin och att flera väljare blivit lurade av Sverigedemokraterna.

– Som jag ser det är det ju ett antal väljare som blivit lurade, säger han.

Parti anmäler Naturskyddsföreningen för hatbrott
Svensk Jakt. Det nystartade partiet Landsbygdspartiet har polisanmält Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen för rasistiskt hatbrott mot samerna. Det är nio personer som ligger bakom anmälan. De skriver att samerna fått utstå århundraden av förtryck och övergrepp och idag utsätts för påhopp i anonyma debattinlägg i norrländska medier. Landsbygdspartiet menar att Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen sållat sig till "hatmobben" eftersom de överklagat Naturvårdsverkets tillstånd för skyddsjakt på en vittberest vargtik.

"De ovannämnda föreningarnas utstuderade obstruktion utan att vara direkta sakägare, är att se som ett illvilligt angrepp mot samerna som urfolk, och det innebär i sin förlängning att slå undan fötterna på deras hävdvunna näringsfångst, renskötseln, som är en fundamental del för det samiska folket och den samiska kulturen."

De skriver vidare:

"Vi undertecknade i Landsbygdspartiet polisanmäler därför ovannämnda föreningar för ett utstuderat och väl planlagt rasistiskt hatbrott mot samerna i egenskap av skyddat urfolk enligt ILO-konventionen."

Ämnen i artikeln