Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna förlorar ännu ett kommunalt mandat. Linda Hedqvist, kommunfullmäktigeledamot i Arvika, meddelade i veckan att hon flyttar till Stockholm. Hon kommer dock att fortsätta att vara verksam i partiet.

Linda Hedqvist var en av Sverigedemokraternas (SD) frontfigurer i valrörelsen inför Europaparlamentsvalet och har fram till nu varit en av partiets mest tongivande kommunpolitiker. Nu har hon bestämt sig för att flytta till Stockholm ifrån Arvika där hon efter riksdagsvalet suttit som ensam företrädare för SD i fullmäktige.

– Dels är det av personliga skäl som jag flyttar och dels ska jag börja studera, förklarar hon.

Lindas flytt innebär problem för Sverigedemokraterna. Partiet har ingen ersättare som kan ta över hennes plats i kommunfullmäktige vilket innebär att partiets stol nu står tom.

Det är inte första gången Sverigedemokratiska representanter lämnar sina platser. Björn Lennartsson, tidigare ledamot i fullmäktige i Askersunds, blev utesluten ur partiet sedan han vräkt ur sig rasistiska haranger i lokalradion. Hans stol står sedan dess tom.

Rosita Lindblom i Helsingborg, och Göran Hagberg i Kristinehamn har även de lämnat sina kommunpolitiska uppdrag för Sverigedemokraterna. Båda har dock valt att sitta kvar på sina platser som politiska vildar.

Jonas Åkerlund, pressekreterare för Sverigedemokraterna beklagar att Linda Hedqvist lämnar sitt uppdrag i Arvika.

– Det är inget anmärkningsvärt, hon hade privata skäl. Det är tråkigt att vi inte hade en organisation som gjorde att vi hade en ersättare, men de flesta nya medlemmar i Värmland kom efter valet.

Ämnen i artikeln