Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av januari attackerade tre nazister, som pekats ut som aktivister i Finska motståndsrörelsen, en föreläsning på stadsbiblioteket i Jyväskylä i Finland där boken Ärioikeisto Suomessa (Extremhögern i Finland) presenterades. En ordningsvakt knivhöggs och ytterligare en person fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Efter attentatet greps två män, en tredje misstänkt är fortfarande på fri fot. I en av de misstänktas hem har polisen hittat en lista med ungefär 300 namn. Bland dem som står på listan är flera minderåriga.

– Han har listat en grupp judar och en grupp som han kallar rasförrädare. Finska motståndsrörelsen är en organisation som använder politiskt våld och som för en lista på sina politiska motståndare. Det är oroväckande, säger Mikael Brunila, som är en av författarna till boken Extremhögern i Finland.

Polisen har kontaktat de personer som förekom på nazistens lista.

Finska motståndsrörelsen är en gren av den Svenska motståndsrörelsen. Flera gånger har svenska aktivister deltagit på aktiviteter i Finland och organisationerna har ett tätt utbyte.

Männen som gripits efter attacken mot föreläsningen misstänks för grov misshandel och kränkning av politisk handlingsfrihet. Att lista människor med känsliga uppgifter som deras religiösa eller politiska uppfattning är ett lagbrott i Finland.