Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Landslag utsatta för rasism på träning(2012-06-08) Inför fotbolls-EM har det varnats för rasism inom supporterkulturerna i Ukraina och Polen. I onsdags besannades farhågorna. Det holländska landslaget utsattes för rasistiska tillmälen under sin träning i Polen.

Luis Suarez stängdes av åtta matcher efter en match mot Manchester United i oktober föra året. Under matchen hade Suarez fällt rasistiska kommentarer mot Manchester Uniteds spelare Patrice Evra. Liverpool stödde sin spelare och lagets tränare Kenny Daglish kallade avstängningen ett skämt. Då Luis Suarez återvände från avstängningen blev han genast inblandad i en ny skandal. I matchen mot Manchester United vägrade han att skaka hand med Patrice Evra.

Antirasistiska och människorättsorganisationer kritiserar i ett öppet brev Liverpool för att ifrågasätta den oberoende utredning som tillsatts av det engelska fotbollsförbundet, FA.

"Liverpools agerande att kraftigt förneka slutsatserna i FA:s utredning och att offentligt stödja en spelare som befunnits skyldig till rasistiska övergrepp och som nu vägrat att skaka hand med Evra är totalt oacceptabelt. Vi anser att detta agerande kan uppfattas som en uppmuntran till rasistisk intolerans", citerar The Guardian ur brevet.

Vidare hävdar de som undertecknat brevet att fotbollsklubbens beslut att inte ta kampen mot rasism, har svikit alla de i Liverpool som kämpar mot rasism.

Brittisk fotboll har skakats av flera rasistskandaler. I förra veckan kallade premiärminister David Cameron representanter för spelare, företrädare från Premier League och FA till ett möte som ska hållas i februari om rasismen inom fotbollen.