Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi har haft en väldigt speciell situation i gruppen eftersom vi väntar in partistyrelsens beslut om Malmberg ska få företräda partiet. Det blir som att gå i väntans tider inför ett beslut från partiorganisationen. Hade jag fått önska hade det gått betydligt fortare, säger Anton Berglund som också är Sverigedemokraternas distriktsordförande i SD-Södermanland.

Bertil Malmberg är ledamot i fullmäktige i Region Sörmland och gruppledare för Sverigedemokraterna i Trosa. Det var den 27 april i år under ett regionfullmäktigemöte som Malmberg gjorde det rasistiska uttalandet om att personer från Sydsudan har lägre IQ. Kort efter uttalandet uppmanade Anton Berglund sin partikollega i regionfullmäkte, Bertil Malmberg, att lämna sina politiska uppdrag. Ett så kallat personärende om uteslutning skickades också till Sverigedemokraternas riksorganisation.  

- Jag var väldigt kritisk till uttalandet när det skedde. Jag tycker inte man uttrycker sig på ett sådant sätt när man företräder Sverigedemokraterna. Vi i gruppen tappade förtroende för honom och uppmanade honom att lämna sina uppdrag, säger Berglund.

På torsdagen dömdes Bertil Malmberg för hets mot folkgrupp. Sverigedemokraterna har dock inte kommit fram till något beslut om de fortfarande har förtroende för Malmberg.  

Sverigedemokraterna fryser medlemskapet

Först efter torsdagens dom har Sverigedemokraterna fryst hans medlemskap. Det uppger Magnus Olsson, ordförande i Sverigedemokraternas medlemsutskott och partistyrelseledamot.

- Vi har våra egna processer. Förslag från oss måste fastlås av partistyrelsen. Statusen för honom nu är att han fortsatt utreds av partiet. Efter domen har även hans medlemskap pausats. Det innebär att han inte får representera partiet samtidigt som utredningen pågår, säger Magnus Olsson.

Uttalandena är vad de är oavsett domslut. Är det domstolen som bestämmer om man är lämplig i Sverigedemokraterna?

- Nej, det är inte lagen som bestämmer. Lagen har sin process som vi respekterar. Partiet har sin egna process. Jag kan ju inte avslöja för dig vad vi kommer att göra. Men vi har en bestämd uppfattning vad vi vill göra.

Hade ert beslut påverkats om han friats?

- Det är svårt att säga, vi tittar på uttalandet i fullmäkte samt tidigare uttalanden. Den här domen om den faställs är försvårande för honom.

Hur allvarligt ser ni på Bertil Malmbergs uttalande, ni verkar inte direkt fått panik över det.

- Olika processer tar olika tid, man måste utreda och inhämta synpunkter. Ibland tar det lite längre tid. Det är inte konstigare än så. På kommande partistyrelsemöte kommer det åtminstone presenteras ett förslag.

Bertil Malmberg säger till Expo att vilket beslut som Sverigedemokraterna än kommer fram till så kommer han inte att lämna sina politiska uppdrag. Malmberg säger också att han ska överklaga tingsrättens dom.