Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas riksorganisation tar 40 procent av det lokala partistödet från lokalavdelningarna. Motiveringen har varit att partiet satsat på valet 2010. Tidigare var avgiften 25 procent men på årsmötet 2008 beslöt Sverigedemokraterna att höja den till 40 procent. Nu, efter riksdagsinträdet, menar partistyrelsen att det inte längre är nödvändigt och vill sänka avgiften till 25 procent igen.

– Vi ska inte ta ut mer pengar av vare sig av medlemmar eller lokalavdelningar än vad riksorganisationen behöver. Nu gör vi den här förändringen så att lokalföreningarna får behålla en större del av sitt partistöd, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Expo.se.

Jimme Åkesson säger även att partiet hela tiden varit tydliga med att bidraget från det lokala partistödet skulle komma att sänkas i och med riksdagsinträdet.

– Detta sa vi redan 2008 när vi förändrade stadgarna så det är ingenting nytt, sen finns det kanske inte de som var med då och som inte vet vad som sagts. Det är först nu som förslaget presenteras och det är först nu vi konkret kan säga vad vi vill, säger han.

Men ett utspel av partisekreteraren Björn Söder i Dagens Nyheter i januari sa någonting helt annat.

"Det gäller att hushålla med pengarna, att fortsätta att leva väldigt enkelt och inte som andra partier dra ut i svängarna. Vi vill samla i boet tills valrörelsen drar igång", sa Söder till Dagens Nyheter.

Efter uttalandet kritiserades Söders uttalande internt. Bland annat kritiserade kommunfullmäktigeledamoten i Lerum, Jimme Stranne, partiet för att bara bry sig om sin riksorganisation och inte ha stöd för det bland medlemmarna.

Sverigedemokraternas starke man i Bjuv, Allan Jönsson bekräftar att det förts diskussioner och menar att man aldrig vetat säkert hur fördelningen av partistödet skulle se ut.

– Vi har haft en diskussion och lämnat in en motion i ämnet, när vi gjorde det blev det avslag, jag har för mig att det var vid förra landsmötet. Denna gång har vi inte lagt en motion men det har andra gjort och den stöder vi, säger han.

Han menar att partistyrelsen nu är tvungna att låta mer pengar gå till lokalavdelningarna.

– Det måste komma till stånd nu annars kommer det att bli uppror, det är jag helt övertygad om, säger Jönsson.

Ämnen i artikeln