Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Demonstrationen började med samling i Salems centrum runt tio på förmiddagen. På plats fanns en större polisinsats och nattvandrare för att säkerställa säkerheten. Innan demonstrationen började höll vänsterpartiets ordförande, Pia Ortiz Venegas och Jan Hammarlund korta appeller om varför de hade samlats till demonstrationen. Jan Hammarlund knöt an till att Daniel Wretströms familj vädjat att lägga ned demonstrationerna.

- Jag har inte träffat Daniel Wretströms anhöriga men jag hörde vad hans mamma sa i tv häromåret i ett program som handlade om detta. Jag skrev upp vad hon sa, ord för ord, för jag tänkte att det här kan vara bra att veta. Så här sa Daniel Wretströms mor. ”Just den här platsen tillhör ju oss, vi som sörjer men vi törs inte gå dit därför man är rädd för våld. Man är rädd för att människor ska göra illa sig. Ska man minnas Daniel så tycker jag att vi som är närmast ska ha rätt till den dagen och vill nazisterna ha ett möte så får de ha det någon annanstans.”

  Vänsterpartiet i Salem inledde lördagens demonstrationer med ett appellmöte där 18 personer dödade av nazister uppmärksammades med minnestavlor, som sattes upp mellan Salems centrum och Rönninge Torg.
Foto: Expo

Efter de korta appellerna så ställde den lilla skaran upp sig för att vandra ned till Rönninge Torg. Under vägen gjordes ett antal stopp där man satte upp minnestavlor med 18 personers namn och datum då de mördades av nazister. Nere vid Rönninge Torg hölls ett par korta tal till och sedan avslutades demonstrationen.

Ämnen i artikeln