Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den moderata företrädaren Susanne Landgren, som sitter som ledamot i Tjörns kommunfullmäktige där hon även är vice ordförande i socialnämnden, sprider på sociala medier konspirationsteorier om coronapandemin, vaccinen och införandet av vaccinpass.

På Twitter är hon kritisk till allmänna vaccinkrav och jämför Europas hantering av icke-vaccinerade med förföljelsen av judar i Nazityskland. Landgren delar en tweet om att ”historien upprepar sig” med hänvisning till en äldre intervju med en förintelseöverlevare som berättar om den nazistiska förföljelsen.

”Hitler ville ta över världen och införde bevakningssystem med bland annat ID-pass”, kommenterar moderatpolitikern i inlägget.

Jämför med fascism

Som Expo tidigare har rapporterat är nazistjämförelsen återkommande i coronaprotesterna och i den propaganda de sprider. Förintelsen relativiseras där man genom ord och symbol jämför de ovaccinerade med judars förhållanden i tredje riket.

I en tweet om påstådda tyska restriktioner mot dem som inte tagit sin tredje dos skriver Landgren att sådana åtgärder är att likställa med fascism:   

”Hur kan så många politiker i ledande positioner över hela världen samtidigt vilja införa facismen?”

Vidare så skriver ledamoten att SVT är en propagandamaskin som används för att vilseleda allmänheten. Hon menar fortsättningsvis att vi redan i dag upplever censur på sociala medier. Hon tillägger:

”För Hitler tog det bara 5 år att forma en diktatur utan att någon reagerade”.

Delar tweets från högerextrema

Samtidigt som Landgren jämför staters hantering av coronapandemin med den tyska naziregimen så delar hon såväl svenska som internationella högerextremisters tweets. Det visar Expos genomgång.

Bland annat har inlägg delats från en av de ledande företrädarna för den rasideologiska organisationen Det Fria Sverige, Björn Björkqvist som tidigare haft en ledande position i Nationalsocialistisk Front. Hon gör även retweets från företrädare för partiet Alternativ för Sverige och andra högerextrema profiler som Peter Imanuelsen, mer känd som Peter Sweden, och Katerina Janouch. Katerina Janouch är opinionsbildare, författare och sexolog, i dag kopplad till det högerextrema Nätverket via föreningen Education4Future.

Ledamoten delar även material från Vaken, den största svenska konspirationsteoretiska sajten och högerextrema medier som Fria Tider och SwebbTV, samt personer som sprider den amerikanska QAnon-rörelsens idéer på sociala medier. Bland de internationella röster som publiceras i ledamotens twitter-flöde finns Luke Rudkowski, aktivist och konspirationsteoretiker som verkar genom den konspiratoriska, anti-federala gruppen WeAreChange.  

Apropå varför den svenska regeringen vill se vaccinering av barn, så delar moderatpolitikern en tweet med texten:

”Det enkla svaret: Regeringen har order uppifrån att ha ihjäl så många som möjligt.”  

Svarar kort i mejl

Efter att Expo kontaktat Susanne Landgren låser hon sitt tidigare öppna twitterkonto. Hon avböjer telefonintervju men får ta del av frågorna vi vill ställa till henne via mejl. Bland annat vad hon menar när hon jämför vaccinpassen med statskicket i tredje riket och Hitler och om hon tror att det kan upplevas som stötande. Hon avstår från att svara på frågorna utan skriver bara kort:
– Jag är generellt för vaccin men emot tvång, därför är jag emot införande/användning av vaccinpass. I en demokrati skall vi värna om människors fria val och mänskliga rättigheter.

Bengt-Arne Andersson, ordförande i Moderaterna Tjörn, har inte känt till Landgrens ställningstaganden på Twitter utan får höra om de för första gången när Expo ringer upp.
– Det är absolut inget som vi kan stå bakom som förening. Vi är för att alla i Sverige ska vaccinera sig så fort det bara går. Det är den moderata ståndpunkten på riks och det stämmer för oss också. Vi står inte bakom någon som helst liknelse med någon förintelsehistoria, vad det nu skulle vara.