Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Steven Bishop greps i oktober förra året efter att polisen genomfört en husrannsakan i hans hem. Myndigheterna fick upp ögonen för honom efter att han visat en person bilder på ”saker han samlat för att bygga en bomb”. Till personen ska Bishop även berättat att han planerade att attackera en moské. 

Samlade på sig material för bombtillverkling

I Bishops hem hittade polisen en mängd fyrverkeripjäser. Till polisen hävdade han att det inte fanns några suspekta skäl till han hade dessa, men i husrannsakan upptäcktes också att han mixtrat med pjäserna och i hemmet fanns tändsystem och stubiner. Dagen efter husrannsakan anlände en detonator med posten till bostaden. 

Vidare i utredningen upptäcktes att Steven Bishop sökt information om hur man tillverkar bomber och att han intresserat sig för en moské i Morden i London. På sociala medier har Bishop även skrivit om offren för den radikalislamistiska terrorattacken på Manchester Arena i maj 2017.

”Oroa er inte, något hemskt kommer att hända snart, sanna mina ord”. 

Muslimska samfund känner oro

I måndags erkände Bishop att han samlat på sig explosiva varor, tidigare har han erkänt att han samlat information som kan användas för att genomföra eller förbereda terroristbrott. 

Myndigheter i England har tackat offentligheten för tips som bidragit till att förhindra ett potentiellt terrorbrott. Clark Jerrett, chef för Londons polisavdelning för kontraterrorism, säger att han har förståelse för att muslimska samfund känner sig oroade, speciellt efter terrordådet på Nya Zeeland där 50 människor mördades i ett terrorattentat mot två moskéer. 

”Våra specialister erbjuder stöd och rådgivning för alla religösa lokaler om hur man bäst kan se till att hålla byggnader och besökare trygga”.

Påföljden för Steven Bishops brott väntas meddelas under onsdagen.