Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På eftermiddagen gick en man mot Oslo tingshuset – där rättegången mot Anders Behring Breivik pågår – och ropade på svenska, "skjut mig". Kort efteråt hade han hällt en vätska över sig själv och tänt eld. Väktare och poliser kunde få av mannen de brinnande kläderna och rädda honom. Mannen rapporteras ha allvarliga brännskador över bröstet och magen. Han har körts till Ullevåls sjukhus, det rapporterar NRK.

Ina Rangønes Libak berättade tidigare på dagen hur hon stod och diskade på Utøya den 22a juli förra året då hon hörde hur skott avlossades. Hon och några andra gömde sig bakom ett piano, men Breivik upptäckte dem. Libak blev först skjuten i händerna och i käken, hon förstod att det var allvarligt men att hon kunde överleva.

– Sen blev jag skjuten i bröstet och tänkte att det är sådant man dör av, sa Libak.

Trots skadorna lyckades hon ta sig ut ur huset och sedan med hjälp av andra till en skogsdunge. Där la andra tryckförband med hjälp av stenar och höll henne varm. Först efter att Breivik blivit tagen och hon var på väg över till fastlandet i en båt började hon tro på att hon kunde överleva.

Ett vittne som blev skjuten i armen berättade hur hon och många andra gömt sig i skolstugan på ön och låst om sig. Vid ett tillfälle stod Breivik på trappan utanför och ryckte i dörrhandtaget. Kort efter sköt han två skott in genom fönstret, men han kom inte in. Senare hörde personerna i skolstugan hur polisen kom och beordrade Breivik att lägga sig ner på marken. När de fördes ut från byggnaden ombads de att bara titta rakt fram, för att inte se de döda runt omkring.

Rättegången mot Breivik fortsätter imorgon med nya vittnesförhör. Fyra personer som befann sig i kaféet på Utøya ska höras.

Ämnen i artikeln