Manifestation mot afrofobi i Malmö
På lördagen hölls en manifestationen ”Stoppa afrofobi” på Möllevångstorget i Malmö efter den brutala afrofobiska misshandeln på en pappa som var ute med sin son förra veckan. Flera tal hölls om vikten av att prioritera och agera mot afrofobi.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:23
Publicerad: 2013-09-15, 09:08
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
- Det kan vara lättare att se att problemet ligger hos "dem" inte hos "oss" men så lätt är det inte. Vi måste sluta snuttifiera personers upplevelser av afrofobi. Vi ska inte acceptera n-ordet. Vi som reagerar är inte lättkränkta, vi vet vilken historia som ligger bakom, konstaterade han.
Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa och organisatör till manifestationen underströk vikten av att myndigheter vidtar åtgärder mot afrofobi.
– Vi ska sparka uppåt inte nedåt. Politiker måste jobba med frågan, sa han, och fortsatte med att förklara varför det är viktigt att fokusera:
- Vi måste prata med ett språk som är tydligt. Vi måste kunna prata om den specifika rasismen mot afrosvenskar. Vi demonstrerar mot antisemitism, antiziganism och islamofobi - vi måste göra likadant mot afrofobi.
Kommunalråd Hanna Thomé för Vänsterpartiet sa i sitt tal att hatbrottet som skedde i Malmö i söndags är en oacceptabel, yttersta konsekvens av afrofobin som finns i samhället. Hon påminde om att den 9 oktober är en minnesdag av den transatlantiska slavhandelns avskaffande i Sverige. Detta kommer uppmärkas med en konferens om slavhandelns arv på Malmö högskola.
Om det inte varit för en nedröstad motion, så skulle denna dag varit en officiell minnesdag i Sverige, konstaterade Thomé som menade att detta är en del av ett större problem.
– Undersökningar visar att slaveriet undanhålls i skolan, ett tecken på ignorans av afrofobi.
Thomé avslutade med att säga att Malmö under andra världskriget kallades Hoppets hamn eftersom förföljda människor fann en tillflyktsort där undan nazismen.
- Det finns solidaritet mellan människor i vår stad - vi ser det idag. Tillsammans kan vi utplåna afrofobin, människovärdet vinner alltid, avslutade hon.
Ytterligare en politiker på plats var Anders Thörnblad kommunalråd för Miljöpartiet.
- Vi som lever i majoritetens privilegium kan lätt förledas att tro att afrofobi är historia, men så är det inte, inledda han, varpå han gav ett löfte om att som kommunpolitiker prata mer om afrofobi och att verka för en konsekvent antirasism utan undantag.
Birgitta Vega från Malmö mot diskriminering tog till orda och tryckte på den oroande hatbrottsstatistiken och vikten att regeringen lyfter frågan.
Kommunalråd Andreas Schönström (S) började med att säga att det brutala hatbrottet där en afrosvensk man misshandlades framför sitt barn är ett övergrepp inte enbart på de direkt drabbade utan ett övergrepp på oss alla
– Därför måste vi alla säga ifrån. Stadens styrka finns i mångfalden. Här finns plats för alla. Det enda vi inte har plats för är afrofobi och andra typer av rasism, avslutade han.
Leonardo Schclarek Mulinari, journalist och antirasistisk aktivist gav den samlade folksamlingen en eloge.
- Vi är många som tar ställning. En applåd för det, inledde han, och sa vidare
- Listan på afrofobiska hatbrott och incidenter är alldeles för lång. Listan på åtgärder är alldeles för kort. Men när vi är många blir vi starka; då kan vi bekämpa afrofobi, då kan vi få det Malmö som är värdigt oss alla.
Även Anja Sonesson (M) och Stefan Lindhe (M) talade på manifestationen.