Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Priset är inte bara ett erkännande av mitt arbete utan ett erkännande av alla de människor som kämpar i Bahrain. Priset skapar också en uppmärksamhet kring situationen och uppmuntrar människor i Bahrain, säger Maryam Al-Khawaja.

2002 bildade Maryam Al-Khawajas far The Bahrain Center for Human Rights, BCHR. I unga år anslöt sig även Maryam till organisationen, som hon nu är ställföreträdande chef för. BCHR:s mål är främja demokrati och mänskliga rättigheter genom bland annat opinionsbildning och utbildningar. Organisationen spelar även en viktig roll i att sprida information om vad som pågår i Bahrain till FN och internationella människorättsorganisationer.

2008 vittnade Al-Khawaja för den amerikanska kongressen om situationen för landets Shiiter. På grund av sitt politiska arbete har Al-Khawaja haft dissidentstatus, vilket innebär att hon har haft svårt att få jobb. 2010 blev hennes situation ohållbar i landet. Myndigheterna gjorde tillslag mot människorättsorganisationer och omkring 500 personer fängslades. För att inte själv gripas flydde Maryam Al-Khawaja. 2011 efter att den arabiska våren satt igång återvände hon till Bahrain. I landet hade folket rest sig mot regimen. I kampen spred Al-Khawaja på Twitter och i andra medier information om vad som skedde i landet.

Den 15 mars rullade stridsvagnar från Saudiarabien in i landet och krossade de fredliga protesterna i huvudstaden. Demonstrationer runt om i Bahrain slogs blodigt ner. Amnesty rapporterar att minst 47 människor dödades i samband med protesterna. I häktet dödades minst fem personer efter att ha torterats.

Bahrain ligger i medieskugga, men situationen i landet har inte förbättrats. Tvärtom, säger Maryam Al-Khawaja.

– Det är protester varje dag och situationen förvärras hela tiden. Det pågår mord, systematisk tortyr och demonstranter försvinner. De arresterar folk varje dag, många människorättsaktivister fängslas. De som grips utsätts som oftast för brutalt våld.

Maryam Al-Khawaja säger att världssamfundets tystnad lett till att regimens självförtroende ökat.

– De tror att de har immunitet. Världen agerar inte tillräckligt. Vi ser uttalanden från regeringar, men ingenting händer. Bahrain har inte längre samma respekt för världssamfundets reaktioner som de haft tidigare.

Ett ansvar ligger på medierna, de måste rapportera om vad som händer. Det är möjligt att följa vad som händer minut för minut på Twitter, men få rapporterar om det, säger Al-Khawaja. Länder i Europa måste trycka på, Sverige kan inte skapa en förändring på egen hand, men ser vi koalitioner med andra länder som verkligen kräver mänskliga rättigheter, så kommer vi att se en förändring, fortsätter hon.

En anledning till tystnaden och omvärldens tafatthet är geopolitiska och politiska intressen, menar Al-Khawaja.

– Det är en jobbig revolution för alla länder eftersom Bahrain har ett så tätt samarbete med Saudiarabien.

Maryam Al-Khawaja har ständiga dödshot hängande över sig. Hon säger att det inte kommer att stoppa henne.

– Hade vi lagt oss för hoten och övergreppen blir jobbet aldrig gjort. Då hade vi varit borta för länge sedan. Vi tror på en förändring även om det ser dystert ut nu. Vi kämpar för mänskliga värden. Men det måste sättas press på regimen.

Motiveringen för Stieg Larssonpriset är:

"Maryam Al-Khawaja tilldelas Stieg Larssonpriset 2012 för sin modiga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Med internet och sociala medier som verktyg har hon med ordets makt och en ihärdig aktivism belyst orättvisorna i sitt hemland. Trots hot och trakasserier mot henne själv och sin familj har hon envist fortsatt arbeta för ett tolerant och demokratiskt Bahrain. Helt i Stieg Larssons anda."