Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Södertörn tingsrätt dömer den lokala nazistledaren Jonas Andersson för olaga intrång till dagsböter på totalt 9 600 kronor.

Det var i december 2022 som en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen tog sig in på ett inhägnat bygge i södra Stockholm.  I nazistorganisationens egen rapportering uppges aktionen vara riktad mot ett planerat ”boende för nyanlända ockupanter”.

På plats har aktivisterna satt upp så kallade avspärrningsband och plakat med budskapet att arbetsplatsen ”dömts ut” eftersom den är ett ”brott mot det nordiska folkets överlevnad”.

Tre maskerade män

Polis noterar att tre maskerade män rör sig i området. En av dem grips, medan de övriga undkommer.

Den gripne, Jonas Andersson, har väskor, kamerautrustning och minneskort. Han menar att det ska ses som redaktionellt, källskyddat innehåll eftersom han jobbar för NMR:s sajt. I övrigt förnekar han brott.

Utrustningen som tas i beslag och den film som spelats in under aktionen blir en del av åklagarens bevisunderlag.

Nazistledare

Jonas Andersson är vad organisationen kallar nästeledare för NMR i region Stockholm, Uppsala och Gotland. Den positionen har han haft sedan organisationen splittrades 2019 och flera ledande företrädare lämnade för att starta Nordisk Styrka.

Andersson har rört sig i nazistiska sammanhang sedan mitten av 1990-talet. Han har bland annat varit medlem i Nationalsocialistisk front och dess efterföljare Svenskarnas parti.

Han är tidigare dömd för bland annat misshandel och våldsamt upplopp.