Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Malmö tingsrätt dömer den mångåriga nazisten Tobias Malvå, 48, för två fall av hets mot folkgrupp, varv ett av dem anses vara ringa.

Bakgrunden är två videor Malvå publicerat på Instagram mellan januari och mars 2021. I den ena videon visar Malvå upp en svart docka som har en snara runt halsen och använder n-ordet för att beskriva dockan och vad den för honom representerar. Han gör också en så kallad Hitlerhälsning och säger ”Hell seger” i klippet.

I den andra videon visar han ett hakkors, vilket är det som rätten bedömer som ett ringa hets mot folkgrupp.

Tobias Malvå har till och från sedan 1990-talet varit aktiv i den svenska nazistmiljön, bland annat i Nationalsocialistik front. Sedan många år är han aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.

Lyssna på Studio Expo:

Nekar till brott

I polisförhör ville Tobias Malvå inte svara på frågor om de klipp han publicerat. Under rättegången erkände han själva händelseförloppet men förnekar brott med hänvisning till att han inte haft uppsåt att begå brott.

Han förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret. 2020 dömdes han för 35 fall av hets mot folkgrupp och 2021 för grov skadegörelse av romska minnesmärken.

Rätten skriver att den brottslighet Malvå nu döms för har ett straffvärde på en månads fängelse men beslutar att den påföljd han dömdes till 2021 även ska omfatta den brottslighet han nu döms för och han får därför fortsatt skyddstillsyn.

Malvå ska också, med hänvisning till hans ekonomiska situation, betala tillbaka 5 000 kronor av sina advokatkostnader till staten.