Söndagens franska parlamentsval blev en storskräll. Valdeltagandet var ovanligt högt i den andra och avgörande valomgången, 67,1 procent. Den högsta siffran på över 25 år.

Marine Le Pens högerextrema Nationell samling hade av de flesta bedömare och opinionsundersökningar en möjlighet att med god marginal bli största parti i parlamentet.

Men väljarna ville något annat. Preliminära siffror på måndagsmorgonen från det franska inrikesdepartementet visar att vänsteralliansen NFP är det parti som tog hem flest platser, totalt 182 av de 577 stolarna, rapporterar bland annat SVT.

Emmanuel Macrons allians Tillsammans blir näst störst med 168 platser. Först på tredje plats hamnar Nationell samlings allians med 143 platser.

Ingen har blocken har dock egen majoritet och landets premiärminister Gabriel Attal har sagt att han avgår. Nu väntar förhandlingar, som av många bedömare tros kunna bli svåra och långvariga.

Det var efter EU-valet, och Nationell samlings framgångar där, som president Emmanuel Macron utlyste nyval. Efter den första valrundan såg det också ut som att Le Pens parti skulle kunna göra ett succéval även till nationella parlamentet.

Det franska systemet innebär att endast vinnaren i respektive valkrets vid andra valomgångens resultat räknas. Såväl Marcron som vänsteralliansen uppmanade i de fall de i första valomgången blivit tredje parti sina väljare att rösta på det andra partiet för att på så sätt utmana Nationell samling – en strategi som verkar ha funkat.