Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag har förtroende för Gustav Kasselstrand. Det är jättekonstigt att moderpartiet håller på så här. Det är ju naturligt att ungdomsförbundet inte alltid har samma åsikter som partiet. Jag trodde aldrig att de skulle dra det så här långt. Jag vill ha förtroende för Sverigedemokraternas ledning, men nu är jag fundersam, säger Filip Djupenström, ordförande för SDU Dalarna.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne har meddelat att partiet kommer att utesluta dem. De anklagas bland annat för att ha haft kontakter med "externa högerextrema grupper". SDU-ledarna har uppgett att även om Sverigedemokraterna utesluter dem så kommer de att fortsätta att leda ungdomsförbundet.

Så ställer sig distrikten

 • Stöder Kasselstrand
  Blekinge - Ledamot stöder Kasselstrand.

  Dalarna - Ordförande stöder Kasselstrand.

  Gotland - Ordförande stöder Kasselstrand.

  Södermanland- Ordförande stöder Kasselstrand.

  Värmland - Ordförande stöder Kasselstrand.

  Västmanland - Ordförande Stöder Kasselstrand.

  Kalmar - Kronoberg - Ordföranden har visat stöd för Kasselstrand på Facebook och är kritisk till att SDU "indirekt utmålats" som antisemiter. Vill inte ge någon kommentar när Expo Idag når honom.

 • Öppet kritiska till Kasselstrand
  Skåne - Ordförande öppet kritisk till Kasselstrands ledning.
 • Varken uttryckt stöd eller kritik
  Stockholm- Ordförande hållning oklar. Vill inte ge någon kommentar när Expo Idag når honom.

  Gävleborg - Ordförande vill avvakta partistyrelsens utredning innan han tar ställning.

  Uppland - Ordförande har tidigare gett Kasselstrand stöd i konflikter med partiledningen. Sitter även i Kasselstrands riksstyrelse. Vill inte ge någon kommentar när Expo Idag når honom.

  Väst - Ordförandes hållning oklar. Vill inte ge någon kommentar när Expo Idag når honom.

  Västerbotten - Ordförande har lämnat sina uppdrag och Expo Idag har inte lyckats nå någon i distriktet för en kommentar.

  Örebro - Ingen ordförande angiven och Expo Idag har inte lyckats nå någon i distriktet för en kommentar.

  Östergötland - Ordförandes hållning oklar.

  Halland - Ordförande hållning oklar. Ingår dock i Kasselstrands riksstyrelse.

  Malmö - Ordförande har tidigare varit i opposition till Kasselstrand.

  Norrbotten - Ordförande hållning oklar. Vill inte ge någon kommentar när Expo Idag når honom.

Expos rundringning till ungdomsförbundets distrikt och offentliga uttalanden visar att SDU-ledningen har ett starkt stöd. Sju av tretton distriktsföreträdare har uttalat förtroende för Gustav Kasselstrand och är öppna för att fortsätta i SDU under Kasselstrands ledning även om denne utesluts. Enbart en har uttalat sig negativt mot honom, en vill avvakta partistyrelsens utredning innan han tar ställning. De övriga fyra vill inte uttala sig i frågan.

Johan Juthberg, ordföranden i SDU Västmanland och tillika kommunfullmäktigeledamoten i Sala, är tydlig med var hans lojalitet ligger.

– Jag kommer definitivt sitta kvar under Gustav Kasselstrands ledning. Moderpartiet har startat ett rejält krig mot hela SDU av någon anledning som jag inte förstår. Man säger att vi har samröre med externa extrema organisationer. Något som definitivt inte stämmer. Hahne och Kasselstrand har mitt fulla stöd genom detta, säger Jutheberg.

Även SDU Värmlands ordförande Tobias Utter har gått ut med sitt stöd till Gustav Kasselstrand offentligt och skriver på ungdomsförbundets lokala facebooksida:

"Vår ordförande Tobias Utter står bakom Gustav Kasselstrand och SDU-ledningen. Notera att detta inte är en officiell ståndpunkt från distriktets håll utan endast Tobias Utters åsikter."

Oliver Urelind ordförande för SDU Gotland och vice ordförande i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Gotland säger till Expo Idag att han inte har insyn i medlemsutskottets och partistyrelsens arbete, men att han har förtroende för Gustav Kasselstrand

– Gustav är bra så jag kommer förmodligen att stanna i SDU även om han utesluts, säger Urelind.

Marcus Andersson, ordförande för SDU i Gävleborg och som sitter i Gävles kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna har inte beslutat hur han ska agera om Kasselstrand och Hahne utesluts.

"Jag kommer inte att lämna SDU som SDU ser ut i dagsläget. När det sker ändringar får jag ta ställning till det då.", skriver i han ett SMS till Expo Idag.

Expo Idag har inte lyckats nå SDU Blekinges ordförande Sarah Petersson. Men Julia Strannemalm som avgick som ordförande i februari och nu sitter som ledamot i SDU: styrelse i Blekinge har förtroende för Kasselstrand.

– De har verkligen mitt fulla stöd, åtminstone fram tills partistyrelsen kan presentera några riktiga bevis på varför de skulle uteslutas. Jag stannar självklart i SDU tillsammans med Kasselstrand och Hahne även om de utesluts, säger Strannemalm till Expo Idag.

Kim Fredriksson leder SDU Södermanland och är gruppledare för Sverigedemokraterna i Eskilstuna. Han säger till Expo Idag att han får ta ställning till om han kommer att fortsätta vara aktiv i ett SDU under Kasselstrands ledning efter att partiledningen presenterat bevis.

– Det vi måste titta närmare på är vad uteslutningen skulle bero på. Det återstår att se vad de anger för skäl för att utesluta Kassletrand och Hahne. Partistyrelsen har inte visat några tunga bevis. Jag har bara hört de uttala sig i media att det skulle finnas kopplingar till extremhögern.

– Det är beklagligt att partiledningen går ut så hårt utan att ge några konkreta bevis till lokala företrädare. Ungdomsförbundet har nått nya höjder och har över 5000 medlemmar, säger Fredriksson.

Ordföranden i SDU Kalmar och Kronoberg Nicklas Thorlin har visat stöd för Kasselstrand på Facebook genom att "gilla" inlägg av Kasselstrand. Han har även skrivit ett inlägg där han är kritisk till att SDU "indirekt utmålats" som antisemiter.

"Aldrig hade jag trott att vissa sjunker så lågt.", skriver han. Han vill dock inte ge några kommentarer när Expo Idag når honom.

SDU Halland leds av Jacob Ravensberg som även ingår i Gustav Kasselstrands riksledning. Expo Idag har inte lyckats nå honom för en kommentar. Även Joakim Isheden som styr SDU i Uppland sitter i Kasselstrands styrelse. Han har inte velat ge en kommentar till Expo, men har tidigare gett Gustav Kasselstrand sitt stöd i konflikter mellan SDU och partiledningen.

De är få kritiska röster mot Kasselstrand och Hahne som hörts från SDU distrikten men Pontus Andersson, ordförande för SDU Skåne tog tydligt parti för partiledningen i en intervju i Sydsvenskan.

SDU:s ordföranden i Stockholm, Norrbotten och Väst har inte velat ge en kommentar. SDU Örebro har inte någon ordförande angiven på sin hemsida. SDU Västerbotten har angivit Josefin Helander som ordförande. Hon lämnade nyligen alla sina uppdrag efter att ha avslöjats med att ha skrivit rasistiska kommentarer anonymt på Avpixlat.

Expo Idag har inte lyckats nå SDU:s ordförande i Kalmar-Kronoberg och SDU:s ordförande i Östergötland.

Fotnot Marcus Andersson ordförande i Gävleborg hörde efter artikeln publicerades av sig till Expo Idag och uppgav att han inte aktivt vill ta ställning för Kasselstrand i nuläget utan att han vill avvakta partistyrelsens utredning. Därför har siffran på distriktsföreträdare som öppet stöder Kasselstrand ändrats från åtta till sju.