Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inför valet 2018 nylanserade Sverigedemokraterna frågan om ”återvandring”. Eftersom partiet redan kräver stopp för asylmottagande återstår att börja titta på de som redan befinner sig i landet, förklarade Jimmie Åkesson på partiets framtidskonferens i februari samma år. Tanken är inte ny. Men språket.

Fram till så sent som 2012 pratade partiet om ”repatriering”, ett betydligt mer politiskt belastat begrepp för egentligen samma sak. Som när partiet i sin tidning SD-kuriren 2003 stolt rapporterade om partiets ”offensiva repatrieringpolitik” ute i kommunerna.

Alternativ för Sverige kommer att kandidera i riksdagsvalet 2022. I förra valrörelsen kampanjade partiet för återvandring. Foto: Adam Daver

Nu gäller i stället ”återvandring”. Siktet är inställt på att få flyktingar att lämna landet. Konkurrenten Alternativ för Sverige är inne på samma linje, fast med tuffare krav på vem som ska ut. Under valrörelsen turnerade de runt i landet med krav på att förvandla Migrationsverket till ”Återvandringsverket”. En idé som nylanserades av Sverigedemokraterna under 2018.

I SD:s partiprogram från 1996 föreslår partiet en ”tillfällig repatrieringsmyndighet”.

Samma sak, fast med andra ord.