Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bakgrund:

  • Det var sista helgen i januari som vit makt-organisationen Nordisk ungdom attackerade ett flyktingboende i Solna utanför Stockholm. Anledningen till angreppet var rykten som spreds på nätet om att 20 ensamkommande flyktingbarn skulle ha gruppvåldtagit en 11-årig flicka på ett badhus.

Sverigedemokraten Stefan Falktorp, drivande bakom SD-Partilles blogg, säger till Expo att han lyfte fram den påstådda gruppvåldtäkten på bloggen för att driva fram Sverigedemokraternas politik. Falktorp använde sig både av Nationaldemokraternas tidning Nationell idag och bloggen Politiskt inkorrekt.

- Sen blev det problem med länkarna på Politiskt inkorrekt. Då var jag tvungen att använda Nationell idag istället. Vi hade inga andra källor att använda, säger Stefan Falktorp till Expo.

Tanken med blogginläggen var att visa på den brottslighet som invandring orsakar, förklarar Falktorp. Genom att visa att ensamkommande flyktingbarn är kriminella försökte han få regeringen att ändra sig i sin uppgörelse om invandringspolitik med Miljöpartiet.

- Vi tänkte att om vi kunde få ut det här kanske regeringen skulle backa inför sin överenskommelse med miljöpartiet om invandring, säger Stefan Falktorp.

SD-Partille är en av flera sverigedemokratiska bloggar som länkat till eller publicerat artiklar om den påstådda gruppvåldtäkten vid badhuset utanför Stockholm.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var en av de som hjälpte till att sprida ryktena om gruppvåldtäkten. På Twitter länkade han till artikeln "11-åring gruppvåldtogs på Husbybadet", skriven av nättidningen Fria Tider.

Polisen i Solna berättade i flera medier att det inte rörde sig om någon våldtäkt. TV-programmet Aktuellt bjöd in Björn Söder för att fråga varför han spred rykten som inte var sanna. Inför programmet skrev Söder på Twitter: "Nu ska budbärare skjutas! Allt för att rikta fokus från att ett brott faktiskt har skett".

I Aktuellt förklarade Söder sitt agerande med att det finns en konspiration inom svensk media som syftar till att tysta ner nyheter som utmålar "invandrare" som brottslingar. Därför var det viktigt att han var med och berättade om invandringens konsekvenser. När Fria tider senare följde upp rapporteringen med en artikel om att det visst kunde vara en våldtäkt länkade Söder även till den.