Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagskvällen höll Tryckfrihetssällskapet sitt andra seminarium i Malmö. Tryckfrihetssällskapet säger sig vara en förening som värnar om yttrandefriheten. Liksom vid förra mötet var det islam som var i fokus. Budskapet var tydligt, islam är ett hot mot friheten och välfärden. Det framhölls även att medierna tystar de som påtalar detta.

– Vår förening avskys av journalisterna. Det är ofattbart att en förening som vill värna om rätten till yttrandefrihet motarbetas, sa Ingrid Carlqvist, som är föreningens grundare.

Hege Storhaug från norska Human Rights Service, HRS, var en av dem som deltog på mötet. HRS är en tankesmedja i Norge som driver frågor om restriktivare invandring, men framförallt koncentrerar sig organisationen på islam. På deras hemsida sprids bland annat antimuslimskt material. Chefen för HRS, Rita Karlsen, har kallats in för att vittna för försvaret i Anders Behring Breiviks rättegång.

– Vem som helst som är islamkritisk kan kallas som vittne. Ingen vet varför Karlsen kallats in, sa Storhaug.

Hege Storhaug talade även om förtryck i arabiska länder. Hon sa att Norge borde ha förbjudit organiserad islam på 1950-talet. Hon menade att Nordens folkliga gemenskap var hotad

– I Sverige är de svenska svenskarna i minoritet 2040, hävdade Storhaug.

På en fråga om det är möjligt att integrera kristendom och islam svarade hon:

– Jag har tänkt mycket på det, men eftersom media är här kan jag inte svara som jag tänker. Vi måste särbehandla islam, den är mer ideologi än teologi tvärtemot vad kristendomen är, sa hon.

Sverigedemokraten Mrutyuanjai Mishra höll ett föredrag om författaren Salman Rushdie vars bok Satansverserna lett till att Rushdie lever under dödshot från bland annat myndigheter i Iran. Mishra fick en fråga från publiken: "Finns det en medveten konspiration och pågår det ett krig från det stora kalifatet för att erövra Västvärlden?"

Mishra som talade mycket om Pakistan svarade med att hänvisa till en bok. Han hävdade att Pakistan tar hjälp av väst för att sedan vända väst ryggen.

– Det är deras strategi. Du har en poäng angående en konspiration, svarade Mishra.

Bloggaren Bahareh Andersson var den sista talaren. Hon skilde sig en del från de föregående i och med att hon själv är muslim. Hon berättade om tortyr hon upplevt i Iran innan hon kom till Sverige

– Det gjorde mig till en muslimsk feminist sa hon.

Bahareh Andersson sa även att hon vill behålla sin kultur och att hon inte är intresserad av att assimileras. Främst fokuserade Bahareh Andersson på hedersvåld, som hon kritiserade samhället för att göra för lite för att komma åt.

Ingrid Carlqvist grundade Tryckfrihetssällskapet i januari i år. I hennes öppningsanförande gick hon till hårt angrepp mot Roland Poirier Martinsson, chef för Timbros medieinstitut. Carlqvist kallade honom för en lögnare som mörkar sanningen. Anledningen till påhoppet är att Poirier Martinsson i mars lämnade återbud till ett seminarium som Tryckfrihetssällskapet planerat. Carlqvist påstår att Poirier Martinsson lämnade återbud på grund av "yttre påtryckningar". Den förklaringen har Martinsson dementerat flera gånger. Till Expo.se har Poirer Martinsson tidigare sagt att han hoppade av efter att ha kollat upp vad föreningen stod för "Jag märkte direkt att det var ett främlingsfientligt sammanhang som jag står i direkt motsats till."

Tryckfrihetssällskapet har på Facebook blivit ett tillhåll för landets högerextremister. Där samlas företrädare från såväl vit makt-miljön som Sverigedemokrater.

Ämnen i artikeln