Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den nystartade föreningen Tryckfrihetssällskapet säger sig värna en "öppen debatt". Föreningen menar att kritiska åsikter om exempelvis invandringen censureras av svensk media. På föreningens Facebooksida låter man nazister sprida antisemitisk propaganda och hatiska kommentarer riktade mot bland annat muslimer har fått vara kvar. Däremot censureras kritiska frågor som antirasister ställer till föreningen och Facebooksidans moderatorer. Personer som har kritiserat föreningen har också stängts av från Facebooksidan.

Tryckfrihetssällskapet som bildades på ett möte i Malmö i slutet av januari förra året har snabbt blivit ett tillhåll för landets högerextremister. Vid lanseringsmötet närvarade bland annat sverigedemokraten Ted Ekeroth. Men föreningens Facebooksida har också blivit en tummelplats för nationaldemokrater, nazister och andra våldsförespråkare. Bland de som är aktiva med kommentarer återfinns nazisten Björn Cederström som på Tryckfrihetssällskapets Facebooksida spridit propaganda från antijudiska sajten "Zion Crime Factory". Även Björn Björkvist, tidigare propagandachef i Nationalsocialistisk Front, är aktiv på Facebooksidan. På sidan lägger han upp länkar till Svenskarnas partis tidnings hemsida. Andra högerextremister som också är medlemmar i Tryckfrihetssällskapets grupp på Facebook är Stefan Jacobsson från Svenskarnas parti, Daniel Spansk som tidigare varit vice partiledare i Nationaldemokraterna, vit makt-aktivisten André Le Blanche och en uppsjö folkvalda sverigedemokrater. Bland de sistnämnda återfinns partisekreteraren Björn Söder och riksdagsledamoten Mattias Karlsson.

En annan som är aktiv på Facebooksidan är Isak Nygren. Nygren som har en bakgrund i Sverigedemokraterna men som lämnade partiet för en tid sedan och idag är talesperson för den antimuslimska organisationen Swedish Defence Leauge har bland annat skrivit "Död åt Expo!" i en kommentar. Tryckfrihetssällskapet säger sig ta avstånd från våld. Ändå har en kommentarer som förespråkar att muslimer som inte utvandrar från Europa avrättas fått vara kvar utan kritiskt bemötande från föreningens moderatorer på Facebook.

Men antirasistiska nätaktivister som ställt kritiska frågor till föreningen på Facebooksidan har tagits bort. Tryckfrihetssällskapets Facebooksida är en så kallad öppen grupp där administratörerna för gruppen lägger till medlemmar. Man kan också söka medlemskap. Minst en av de antirasister som ställt kritiska frågor har kastats ut från gruppen.

Tryckfrihetssällskapets grundare, journalisten Ingrid Carlqvist säger till Expo.se att gruppen tillåter kritik både mot sällskapet och mot hennes egen person. Carlqvist beskriver dock de kritiker vars inlägg tagits bort som så kallade internet "troll".

- De upprepar samma saker hela tiden, är oförskämda och skapar en obehaglig stämning i tråden, säger hon.

Frågor som tagits bort på Facebooksidan har bland annat handlat om Ingrid Carlqvists syn på nazism och kommunism. Carlqvist säger att det inte är tillåtet att ljuga och förtala eller sprida hatpropaganda, men samtidigt säger hon att det är okej att till exempel förneka Förintelsen. Dessa åsikter hävdar hon är viktiga för debatten och möts med mothugg och fakta vilket hon tycker är viktigt.

Ämnen i artikeln