Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Den högerextrema rörelsen är en manskultur intimt förknippad med ära. Det är inte en kamp mot män som ligger med varandra utan en kamp mot bristen på manlighet", förklarar Andre, en av de män som intervjuas i filmen. Han är skinnskalle och högerextremist och beskriver sig själv som "en intolerant bög".

Ett mer känt exempel är den tyska nazisten Bernd Ewald Althans. 1992 hävdade han i en TVdokumentär att "Hitler var perfekt". Strax därefter insåg han dock att hans sexuella läggning var svår att förena med den nationalsocialistiska ideologin. När han hoppade av rörelsen 1991 var han en av Tysklans mer kända högerextremister.

Historielöshet
"Hade de levt i Hitlertyskland hade de avrättats" säger en av deltagarna i Prideparaden när filmteamet rekognoserar bland andra homosexuellas inställning till "bögnazisterna". Denna tämligen rimliga slutsats bollas dock undan gång på gång av de homosexuella nazisterna som intervjuas. Någon menar att man inte "ska döma dåtiden med dagens mått". Ytterligare någon annan hävdar att partiet inte bryr sig om "vad man gör i sovrummet" så länge man står upp för den politiska plattformen.

De intervjuades argumentation är inkonsekvent och känns närmast desperat. Trots deras hårresande åsikter sänker sig därför ett slags nedlåtande medlidande över biosalongen. De intervjuade vill så förtvivlat gärna få sin världsbild att gå ihop, ett uppenbart hopplöst företag. Deras historielöshet är lika häpnadsväckande som naiv. Det är som om de rosa trianglarna aldrig existerat, som om homosexuella i Nazityskland aldrig förföljdes och mördades. Kanske är den medvetna motviljan till att problematisera sin situation ett utslag av självbevarelsedrift. Skulle dessa homosexuella nationalsocialister skärskåda sin sexualitet och sin ideologi skulle givetvis också de inse att de två är oförenliga.

"Heroes and Gay Nazis" är en spretig dokumentär där intervjuer med nu levande homosexuella nazister blandas med arkivbilder och spekulationer kring den tyska officeren Ernst Röhms homosexualitet. Det är intressant, skrämmande – och mycket sorgligt.

Titel: Men, Heroes and Gay Nazis
Regi och manus: Rosa von Praunheim