Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Milisledaren Schaeffer Cox väckte FBI:s intresse i 2009 efter att han i Montana påstått att han ledde en milisrörelse med 3 500 medlemmar med tillgång till minor och andra militära vapen. Men påståendet var kraftigt överdrivet eftersom Cox milis visade sig bestå av ett dussin medlemmar.

Cox:s beväpnade milisrörelse menade att de skulle skydda medborgarna när den federala regeringen kollapsade. Milisen infiltrerades av FBI som spelat in över 100 timmars samtal. 2011 greps Cox tillsammans med fyra milismedlemmar då de försökte köpa pistoler och handgranater av en FBI-infiltratör.

Schaeffer Cox sympatiserade med sovereign citizen-rörelsen i USA. De anser att regeringen inte har några befogenheter över medborgaren och varken domare, poliser eller politiker har rätt att bestämma vilka lagar som ska följas. De som stöder sovereign citizen-rörelsen brukar speciellt motsätta sig beskattningen och vapenlagar.

I bevismaterialet i rätten framgår det att Cox planerat att mörda domare i deras hem. Han ska även ha planerat att kidnappa eller mörda två poliser för varje medlem ur hans milis som greps, rapporterar Southern Povery Lawcenter.

Åklagaren hävdade i rättegången att Cox byggt upp grunden till en alternativ regering och även resurserna att med våld försöka införa den, rapporterar Anchorage Daily News.

Cox dömdes för nio av de 11 brott han åtalats för. Bland dem stämpling till mord på statstjänstemän och poliser och flera fall av vapenbrott. Ytterligare en milismedlem fälldes för samma brott. En tredje åtalad friades dock från stämpling till mord.

Vad de åtalade får för straff meddelas i september.

För en av de dömda milismedlemmarna och dennes fru väntar ytterligare en rättegång. De är anklagade för att ha planerat att mörda en domare som dömde dem för skattebrott.

Åtalet mot Alaska-milisen är en av flera uppmärksammade rättegångar mot beväpnade milisrörelser i USA. Just nu pågår en rättegång mot fyra medlemmar av en milisgrupp i delstaten Georgia som anklagas för att ha planerat bomba federala byggnader, döda statstjänstemän och förgifta städer.

Människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center släppte i år en rapport som visar på en dramatisk ökning av så kallade patriotgrupper i USA där milisrörelser ingår. Från 824 grupper 2010 hade antalet ett år senare ökat till 1274. Sedan Barack Obama tillträde som president har antalet patriotgrupper ökat med 755 procent.