Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vi menar istället att man både kan identifiera sig som kvinna, medelklass, hundälskare, egenföretagare, joggare, förortsbo, kristen och förälder – och välja mellan de identiteterna varje dag beroende på omständigheter eller plats i livet.

För människor är mer olika och mer komplexa än vad de intoleranta tror. Det är positivt eftersom det ger oss möjlighet att identifiera oss med och förstå varandra: När hundintresset är viktigare än vilken religion vi har, när vår yrkesidentitet känns mer relevant än vilket kön vi har, när erfarenheten av att vara förälder gör att vi kan mötas även om vi ursprungligen kommer från olika länder.

Människor är inte endimensionella. För att illustrera det uppmanar vi därför alla antirasister att skriva ner de fem identiteter som är viktigast för er – inklusive antirasist – på en lapp, ta ett foto på er själva när ni håller upp lappen och maila den till [email protected] Vi kommer att lägga upp ett urval bilder på vår FB-sida Positiv antirasism. Twittra gärna dina fem identiteter med hashtagen #minidentitet.

Gå även med Positiv antirasism på Facebook.