Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi pratade om påhoppen mot judar i Malmö och om den bild som finns av Sverige, att vi skulle vara ett antisemitiskt land. Jag sa att vi i regeringen tar hoten mot judar på allvar och att vi inte kommer gå i den intoleranta riktning som vi ser på många håll i Europa idag, säger Erik Ullenhag till Expo.se.

Erik Ullenhag säger också att han och Hannah Rosenthal pratade om hur viktigt arbetet mot antisemitism och rasism är. Judar, muslimer och romer är de mest utsatta grupperna i Sverige och det är viktigt att jobba mot rasism och utsatthet för alla de grupperna, säger Erik Ullenhag.

Hannah Rosenthals Sverigeresa sker i kölvattnet av de attacker på judar i Malmö som många svenska medier har rapporterat om. Attackerna har också fått uppmärksamhet i medier utanför Sveriges gränser. I tisdags var Rosenthal på ett möte med den judiska församlingen i Malmö och med stadens kommunalråd Ilmar Reepalu. På mötet behandlades antisemitism och situationen för judar i Malmö.

Ilmar Reepalu har kritiserats för att ha bidragit till att situationen för Malmös judar förvärrats. Han har bland annat i en intervju i tidningen NEO hävdat att den judiska församlingen blivit infiltrerad av Sverigedemokraterna och att de driver på ett muslimhat. Ilmar Reepalu backade sedermera från uttalandet och sa att han inte förstått vidden av de hatbrott som judar utsatts för i Malmö.

Efter mötet med Rosenthal sa Ilmar Reepalu att det hade varit ett öppenhjärtigt samtal, men att Rosenthal uppfattat det som att han var ansvarig för hur polisen i Malmö utreder hatbrott. Han menar att han flera gånger kritiserat att polisen inte utreder tillräckligt många hatbrott, rapporterar Sydsvenskan.

I onsdags talade Rosenthal på ett seminarium i Stockholm om hur antisemitismen förändrats i Europa och Sverige. Hon fick en fråga om mötet med Reepalu och var då kritisk mot kommunalrådets agerande. Hon menade att det är viktigt att förstå att saker Reepalu har sagt uppfattats som väldigt kränkande av judar i Sverige.

– Till exempel uppfattas det som att bara ett folk har rätt till en egen stat, när han säger att det är viktigt att Palestina måste få en, sa Hannah Rosenthal.

Rosenthal berättade också att hon och Reepalu pratat om hur viktigt det är att säga emot personer som uttalar sig hatiskt och kränkande, särskilt om dessa är politiker som har ett visst anseende. Annars är det lätt att människor tar efter, "kan han eller hon säga sådär, då kan väl jag också det".

Kort efter Reepalus uttalande i NEO mötte den Socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfvén företrädare för det Judiska Centralrådet. Löfvén klargjorde att Reepalus uttalanden inte var representativa för Socialdemokraterna. Mötet uppfattades som positivt av båda parter.

Expo har sökt Ilmar Reepalu för en kommentar.

Ämnen i artikeln