Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var mellan natten den 2 och 3 augusti 1944 som runt 3000 romer fördes till gaskamrarna i de tyska nazisternas dödsläger Auschwitz-Birkenau – den så kallade "Zigernarnatten". Bakom minnesceremonin i Stockholm för att hedra dessa offer, som var den första av sitt slag, stod Sveriges internationella romska filmfestival, SIRF.

Integrations- och jämställdsminister Nyamko Sabuni (FP), som var en av talarna vid minnesceremonin, sade att situationen för romer i Europa och Sverige inte är ljus och nämnde bland annat att många romska barn saknar utbildning, hög arbetslöshet och att romer diskrimineras när de söker bostad.

Den utredning som Delegationen för romska frågor presenterade förra veckan ska enligt Sabuni omvandlas till handling.
– Respekten för de mänskliga rättigheterna utgör kittet i väl fungerande demokrati och det är dags att göra rättigheter till en verklighet för alla, sade hon.
Några konkreta exempel på vilka åtgärder som planeras kunde Sabuni inte ge i dagsläget utan sade till Expo att hon inväntar remissvaren.

Trots ihållande regn fick de 30-tal personer som var på plats även lyssna på tal från Hédi Fried, som själv överlevde Auschwitz, Eskil Franck, chef för Forum för levande historia och Domino Kai från SIRF.