Miriam Makeba: Mer än Pata Pata
Vem var den mest kända aktivisten för anti-apartheidrörelsen 1960? Nej, inte var det Nelson Mandela, det var Miriam Makeba. Svängig, vältalig, tydlig – och snygg väckte hon opinionen mot förtrycket i Sydafrika.
Publicerad: 2023-07-10, 06:11
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Hon föddes där för 90 år sen, i en kåkstad i Johannesburg. På 1950-talet växte hon till en stor artist, snart också internationellt. Hon framhöll att hennes sånger inte var politiska – bara sanna.
1959 medverkade i en kritisk dokumentär om apartheid. Klippet med Makeba var fyra minuter långt. När hon skulle hem till sin mammas begravning drog regimen in hennes pass och hon kom inte tillbaka till Sydafrika på 30 år.
Hon gjorde världskarriär med basen i USA istället. Där fanns den svarta medborgarrättsrörelsen, där Miriam blev en förebild för hur svarta också i USA kunde bejaka sin afrikanska identitet.
Själv blev hon alltmer politisk. 1968 gifte hon sig med Stokely Carmichael, en av Svarta pantrarnas ledare. Karriären (i det konservativa etablissemanget) fick en knäck och hon fick pröva på det hon kallat amerikansk apartheid – USA drog in hennes visum. Paret flyttade till Guinea.
In i det sista kämpade hon. 2008 deltog hon i en stödkonsert för maffiaavslöjaren Roberto Saviano. Hon sjöng sin låt från 1957, Pata Pata och kollapsade sen på scen. Miriam Makeba blev 76 år.
Artikeln har tidigare publicerats i Expo #4-2022.