Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fridtjof Nansen (född 1861) var en norsk zoolog och upptäcktsresande som 1905 gjorde ett avbrott i sin forskning för att arbeta för Norges självständighet. Han blev en uppskattad politisk aktör och utnämndes senare till Norges ambassadör i London.

Efter första världskriget fick Nansen i uppdrag att återbörda krigsfångar, och lyckades trots stor personlig risk och begränsade medel befria 450 000 personer från ryska fångläger. År 1921 blev han världens första flyktingkommissarie, en position som nationernas förbund inrättade speciellt för Nansen. Han instiftade det så kallade Nansenpasset – en identitetshandling för statslösa flyktingar som kom att godtas av över 50 länder efter första världskriget.

Nansens insatser var bärande för det humanitära arbetets utveckling. Mellan år 1921 och 1922 samlade han ihop tillräckligt med förnödenheter för att rädda miljontals ryssar från svält. År 1922 arrangerade han ett utbyte av över en miljon greker boende i Turkiet, mot en halv miljon turkar, befunna i Grekland. Slutligen arrangerade Nansen, på uppdrag av Nationernas förbund, så att 50 000 armenier efter folkmordet i Turkiet hamnade i säkerhet i dagens Armenien, Libanon och Syrien.

Under nio år fördes hundratusentals flyktingar med rysk, armenisk, turkisk och assyrisk hemvist i säkerhet med hjälp av Nansens outtröttliga arbete.

Fridtjof Nansen dog i Lysaker, Oslo den 13 maj 1930.

Texten publicerades första gången i #4 2021 av tidskriften Expo. Som prenumerant har du tillgång till alla tidigare nummer av tidsriften Expo. Teckna en prenumeration, 4 nummer för 360 kronor.

Ämnen i artikeln